Telefoontaps MH17 “nep en niet authentiek” – UITPERS

telefoontaps-mh17-“nep-en-niet-authentiek”-–-uitpers

01-11-20 08:23:00,

Forenisch expert Akash Rosen analyseert de audio van gepubliceerde tapgesprekken rebellen

In de eerste dagen en weken na de crash van MH17 heeft de Oekraïense geheime dienst SBU een groot aantal onderschepte telefoongesprekken openbaar gemaakt. Dit met de bedoeling de schuld in de schoenen te schuiven van de rebellen in Oost-Oekraïne. Forensisch expert Akash Rosen concludeerde dat er flink is geknoeid met de gesprekken die de SBU binnen zes uur na de ramp op YouTube plaatste. De reguliere media maakten geen melding van zijn bevindingen, maar het Nederlandse OM heeft deze wel op genomen in strafdossier van de vier mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van het Maleisische verkeersvliegtuig.

De afgeluisterde gesprekken die de Oekraïense geheime dienst SBU op YouTube plaatste in de uren en dagen na de ramp zijn van grote invloed geweest op de publieke opinie. Binnen een week was het grote publiek ervan overtuigd dat de rebellen, en waarschijnlijk ook Rusland, de crash op hun geweten hadden. In een eerder artikel op Uitpers zette ik uiteen dat dit begrijpelijk is, gezien de manier waarop de SBU de gesprekken heeft gepresenteerd. Er werd heel veel over beweerd en mee gesuggereerd, maar nader beschouwd werd er niks mee bewezen. De SBU beschikte kennelijk niet over telefoontaps die overtuigend bewijs leverden voor hun bewering dat de rebellen vlucht MH17 hadden neergehaald met een Buk-raket, en dus zochten ze hun toevlucht tot manipulatie van de publieke opinie. Akash Rosen van OG IT Forensic Service, een particulier digitaal forensisch onderzoeksbureau in Maleisië, heeft de tapgesprekken geanalyseerd die de SBU binnen zes uur na de crash op YouTube heeft geplaatst. In mei 2019 publiceerde hij een rapport waarin hij zijn bevindingen presenteerde. Rosen werd hierover begin dit jaar geïnterviewd door Yana Yerlashova van Bonanza Media.

Afbeelding uit de audioanalyse van Akash Rosen. Vijf onderschepte tapgesprekken die de SBU zes uur na de crash op YouTube plaatste.

In de video van de SBU zijn vijf tapgesprekken te beluisteren. Het eerste gesprek is met toenmalig ondercommandant van de afgescheiden Volksrepubliek Donetsk (DNR) Igor Bezler. Die meldt aan ene Vasyl Geranin dat zijn mannen een vliegtuig hebben neergeschoten. Uit verschillen in achtergrondgeluiden concludeert Rosen dat het gesprek tussen Bezler en Geranin uit aparte fragmenten bestaat,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: