Allerzielen

allerzielen

02-11-20 02:07:00,

Het is vandaag Allerzielen, de nagedachtenis aan hen die ons voorgingen in de dood. Het Dagblad Trouw publiceerde vandaag, ter nagedachtenis van mensen die aan COVID-19 zijn overleden het artikel ‘Zij overleden allen aan de gevolgen van het coronavirus’

In dezelfde periode overleden er op de intensive care afdelingen in Nederland ook non-covid patiënten, patiënten met andere aandoeningen dan COVID-19. We zouden dat in een tijd waarin alle aandacht alleen maar uit lijkt te gaan naar het SARS-CoV-2 en COVID-19 bijna vergeten. 

In de veertig jaar dat ik verbonden ben aan de intensive care van het Dijkzigt ziekenhuis/ Erasmus MC in Rotterdam heb ik honderden patiënten zien overlijden, ik heb daarbij het verscheurende verdriet van hun geliefden gezien, hun ontreddering en wanhoop meegemaakt. Patiënten zoals Jasper, Annemarie, Kacper en Irma. Onverwachte overlijdens vanuit een onbeschaduwd bestaan. 

Ik wil in deze blog niet stilstaan bij patiënten die de laatste maanden zijn overleden aan COVID-19 en dat is nadrukkelijk niet omdat zij er niet toe doen en hun lijden en sterven minderwaardig is. Maar omdat anderen dat vandaag in allerlei media al doen. Ik sta vandaag stil bij het overlijden van Jasper, Annemarie, Kacper en Irma. Een willekeurige keuze uit mijn gevulde herinnering. In tegenstelling tot de het overgrote deel van de overleden COVID-19 patiënten waren zij jong en volkomen gezond voorafgaande aan de fatale dag. Hun overlijden was onvoorzien, het leed van de naasten was godverlaten intens en hun overlijden maakte een grote indruk op mij en andere hulpverleners.

Jasper

Jasper was een 20-jarige vrolijke jongen. Student communicatiewetenschappen met een hechte vriendenkring. Hij woonde thuis bij zijn ouders en jongere zus. Een vaste vriendin zag hij niet zitten. Hij wilde van zijn vrijheid en vriendschappen genieten. Zo vertelde een goede vriend van hem mij later.

Op een namiddag midden juli zag Jasper een bericht in zijn vriendengroepsapp. Er was een voornemen om langs de Maas in Rotterdam bij elkaar te komen en bij te praten. Iedereen zou zijn eigen biertje meenemen. Een vooruitzicht waar hij veel zin in had. 

Hij ging die dag op de fiets vanaf zijn ouderlijk huis in Rotterdam Blijdorp naar het centrum. Bij het oversteken van het kruispunt Henegouwerlaan en Kruiskade in Rotterdam werd hij door een automobilist die op hoge snelheid door het rode stoplicht reed geschept.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: