Van geloof, blind vertrouwen, kennis, angst en moed | Door Peter Frey | KenFM.de

van-geloof,-blind-vertrouwen,-kennis,-angst-en-moed-|-door-peter-frey-|-kenfm.de

02-11-20 06:08:00,

De volgende bijdrage is het script van de toespraak van de auteur ter gelegenheid van de laterale denkdemonstratie op zaterdag 31 oktober 2020 in Dresden. De belangrijkste boodschap luidt We zijn allemaal in nood! Laten we ons bewust worden van onze angsten en ons onttrekken aan de pogingen om ons te laten verdelen onder het hysterisch opgeblazen horrorbeeld van Corona. Laten we onze angsten, maar ook de angsten van anderen, serieuzer nemen. En: laten we het geloof vervangen door kennis, laten we zelfverantwoordelijk en echt empathisch handelen.

Een standpunt van Peter Frey.

Lieve Dresdeners, lieve gasten, ja, jullie allemaal hier en elders, ik ben erg blij jullie hier te zien,

Ik wil vooral al diegenen verwelkomen – en dat zal de grote meerderheid zijn – die vol angst zijn. Welke angst zou dat kunnen zijn?

De angst voor het virus – natuurlijk; maar ook de angst om het economische bestaan te verliezen, de angst voor represailles en straffen, de angst om je baan te verliezen, de angst om uit te glijden naar een staat van onrechtvaardigheid, de angst om je ouders of grootouders niet meer te kunnen zien in een verpleeghuis, de angst om kinderen te pesten, de angst om met een masker op te moeten bevallen, de angst om positief getest te worden, de angst voor sociale uitsluiting en nog veel meer angsten. Al deze angsten probeer ik te begrijpen. Ik ben tenslotte ook in angst.

Bent u zich hiervan bewust? Mensen die bang zijn, zijn bereid te geloven.

Geloven is fundamenteel anders dan weten. Het geloof is de veronderstelde reddingslijn om zich uit angst op te tillen, een reddingslijn die bewust wordt weggegooid door degenen die net daarvoor de angst hadden verstrooid.

Helaas groeit het geloof niet alleen uit angst, maar ook uit opportunisme. Trouw belooft ons de comfortabele oplossing voor het moment. Maar in werkelijkheid verergert het alleen maar het onderliggende conflict en stelt het de oplossing ervan uit naar de toekomst.

Het geloof vervangt de behoefte aan actie, die innerlijk als noodzakelijk wordt erkend, door actiezucht en verontwaardiging, door het waden in beproefde en voorgekauwde morele zinnen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: