De brief van een boze en verdrietige huisarts. – CSTV

de-brief-van-een-boze-en-verdrietige-huisarts.-–-cstv

04-11-20 07:18:00,

“Sommige zaken moet je niet zelf opschrijven, sommige zaken kun je beter door iemand laten opschrijven die daar zelf mee te maken heeft, of heeft gehad.”

Deze keer laat ik een huisarts (met zijn toestemming) aan het woord die in een brief vertelt wat hij vanaf de eerste dag heeft meegemaakt en heeft moeten doorstaan toen Covid-19 (SARS-CoV-2) uit de Corona-stam ons land binnenkwam. Hij vertelt ook over zijn patiënten en wat het allemaal heeft uitgewerkt in de praktijk. Het is geen korte brief maar wel de moeite waard om rustig door te lezen.

Beste lezer,

Omdat ik de afgelopen tien maanden steeds meer discrepantie ervaar tussen hetgeen ikzelf als huisarts waarneem en hetgeen ik in de media lees, heb ik dit opgeschreven.

Het virus
Vanaf begin dit jaar kwamen de berichten over het nieuwe Coronavirus. Nieuw, want Coronavirussen zijn er al erg lang. Zij behoren tot de ‘verkoudheidsvirussen’. Vanaf februari leek het virus vanuit Wuhan, door reizigers met het vliegtuig richting Europa te komen. In die maand deden we nog normaal spreekuur. Veel mensen hadden luchtwegklachten. Ik stelde in februari relatief veel bovenste luchtweginfecties vast, met een normaal beloop. Voor wat betreft het Coronavirus werden we op de hoogte gehouden door het RIVM, maar ook door het NHG (Nederlands Huisartsengenootschap), de GGD, de plaatselijke huisartsenorganisatie en het grote ziekenhuis uit onze regio.

Half maart kwam de ‘intelligente’ lockdown. De beroepsgroep van zo’n 12.000 huisartsen heeft in die eerste weken zelf z’n nascholing georganiseerd. De saamhorigheid was groot. Even een zijstraat voor de leek. Bijna elke Nederlander is bij een huisartsenpraktijk ingeschreven. Er zijn zo’n 8000 huisartsenpraktijken in Nederland. 17 miljoen gedeeld door 8000 = ongeveer ruim 2100 mensen, wij noemen dat gemakshalve ‘patiënten’, staan er gemiddeld per praktijk ingeschreven.

Ziekenhuizen
De poliklinieken in het ziekenhuis werden half maart gesloten. Van de één op andere dag deden we totaal anders spreekuur. Want ook alle huisartsenpraktijken gingen min of meer op slot. De mensen mochten niet komen, alleen op afspraak en als we zeker wisten dat mensen geen hoestklachten hadden of temperatuursverhoging. Dat was nogal een dingetje. De doktersassistentes hadden het erg druk aan de telefoon. Mensen die thuis een luchtweginfectie hadden, en niet erg kwetsbaar waren kregen telefonisch advies.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: