Montsegur, het baken van Vrede – Ad Broere’s Blog

montsegur,-het-baken-van-vrede-–-ad-broere’s-blog

06-11-20 05:52:00,

Nu eens iets heel anders dan wat u van mij gewend bent. Of het werkelijk anders is mag u overigens zelf beoordelen. Ik vind het in elk geval fijn om het op te schrijven omdat het mij zo na aan het hart ligt.

Het gaat om een boek dat ik recent heb gelezen. De titel van het boek is ‘Montsegur’. Het werd geschreven door de Ierse historica Catherine de Courcy. Zij schreef voor dit boek veertien boeken en veel artikelen, alle non-fictie. Montsegur is haar eerste novel. Zoals het een goede geschiedkundige betaamt, heeft De Courcy tussen 2008 en 2017 diepgaand onderzoek gedaan om haar boek geschiedkundig de juiste basis te geven. Het boek werd in 2017 gepubliceerd.

Het spreekt me zeer aan dat ze het verhaal klein heeft gehouden. Ze schreef het vanuit de hoofdpersonen en van daaruit komt de tijd waarin het speelt tot leven. Die tijd is de 13e eeuw. Het gaat over het Katharisme in het zuiden van Frankrijk en over de heftige en geweldadige vervolging van deze vreedzame Christenen door de inquisitie van de Katholieke kerk. Aan het eind van het boek heeft Catherine de Courcy een brief geplaatst, gericht aan Paus Franciscus. Zij is zelf katholiek en zou graag willen dat de Katholieke kerk alsnog zijn oprechte spijt betuigt voor de moordpartijen en wreedheden die in de naam van hun geloof zijn begaan. Tot op heden is dat echter niet gebeurd. Door haar diepgaande onderzoek weet De Courcy waar ze het over heeft.

Hier is het boek te koop

De inquisitie krijgt in het boek gestalte in de persoon van broeder Pierre Tique. Ze beschrijft hoe deze inquisiteur de ouders van Raimond en zijn geadopteerde zuster Esme op de brandstapel zet, omdat ze weigeren afstand te nemen van hun geloofsopvattingen. Broeder Tique neemt na deze verbranding Raimond mee. Uit de loop van het verhaal blijkt dat zijn reden om dit te doen is, omdat hij wil bewijzen dat kinderen van ketters niet automatisch ook zelf ketters worden. Dit omdat hij zelf zoon is van ‘ketters’. Raimond krijgt een strakke opleiding, waarin zijn bezieling de grond in wordt geboord. Dat gebeurt vooral omdat hij wordt gedwongen om aanwezig te zijn bij de ‘verhoren’ van ketters, die in feite regelrechte martelingen zijn van een peil waar de nazi’s bewondering voor zouden hebben.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: