Amersfoortse demo niet alleen protest maar ook feest van verbroedering – De Lange Mars Plus

amersfoortse-demo-niet-alleen-protest-maar-ook-feest-van-verbroedering-–-de-lange-mars-plus

08-11-20 08:57:00, Foto Mirjam de Groot

Rond 13 uur verzamelen zich ongeveer 500 mensen op het Lieve Vrouwe Kerkhof (Plein) in Amersfoort om te demonstreren voor de vrijheid. Vooraf is in overleg met de burgemeester bepaald dat er maximaal 480 mensen op het plein voor de toren mogen samenkomen. Meer vormt een gevaar voor de volksgezondheid, immers dan kunnen volgens medische rekenmeesters mensen geen 150 cm afstand van elkaar houden.

Hart voor Amersfoort 7 november 2020

Het is een stralende middag met een temperatuur rond de vijftien graden. De presentator op het podium roept om dat ‘als het naar de zin van de politie is mogen we beginnen’. Hoog in de toren heeft een politie-eenheid zijn positie ingenomen om mogelijke afstandsovertredingen onmiddellijk te rapporteren.

Beneden is het echter een ware verbroedering. Hier ontmoeten gelijkgestemde mensen elkaar, die zich realiseren wat vrijheid is en daarvoor opkomen. Het voelt voor de verslaggever aan als een warm bad. Muziek schalt door de luidsprekers. Schuw toegestroomd winkelpubliek staat vaak met mondkapje op afstand toe te kijken hoe ondanks de Ruttiaanse lockdown mensen het naar hun zin kunnen hebben.

Achter op het plein worden „Feel free to come closer“-bandjes aangeboden, ook folders en kranten. Een van de sprekers is Sonja van Viruswaarheid Amersfoort. Zij zegt:“Wij staan hier voor het herstel van onze vrijheid, liefde, aanraking en menselijkheid. Vertel niet dat ik sociaal ben wanneer ik mijn medemenselijkheid niet meer mag laten zien.“ Zij doelt op de kille afstandelijkheid van de 1,5 meter en het muilkorfje, dat steeds meer mensen denken te moeten dragen.

Menselijkheid

Ook Anna Zeven, de voorzitter van Vrij en Sociaal Nederland, een nieuwe politieke partij met als belangrijkste doel afschaffing van de coronamaatregelen en terug naar normaal, benadrukt de menselijkheid. „Ik sta hier als mens, moeder en coach. We nodigen mensen uit de angst achter zich te laten.“

Ze vertelt dat de politici angst zaaien met de personificatie van het virus. Corona wordt persoonlijk gemaakt. Ze geeft enkele treffende voorbeelden. “Wij doen het goed, maar het virus doet het beter.“ en „Het virus grijpt ongeremd om zich heen. Zij zetten dit in om ons meer angst in te boezemen.“

Aan de hand van het verhaal van de vlinder die ontpopt legt ze uit dat de burger aan zet is.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: