De post-covid wereld Na “The Great Reset” – de toekomst – volgens het WEF

de-post-covid-wereld-na-“the-great-reset”-–-de-toekomst-–-volgens-het-wef

12-11-20 04:46:00, 1 0 ShareTweetSubscribe Read Time:4 Minute, 57 Second 4IR APPG on Twitter: Het World Economic Forum (WEF) heeft een (oktober 2020) een zogenaamd handboek gepubliceerd, getiteld “Resetting the Future of Work Agenda – in a Post-Covid World”.

Dit 31 pagina’s tellende document leest als een “handboek” over hoe de “Great reset” uitgevoerd gaat worden.

https://www.weforum.org/whitepapers/resetting-the-future-of-work-agenda-disruption-and-renewal-in-a-post-covid-world

Ze noemen het: ‘Resetting the Future’ een handboek of een concept, wat betekent dat het nog niet de definitieve versie is. Het is een soort concept, een proefballon, om de reacties van de Westerse wereldbevolking te onderzoeken. Veel mensen lezen het niet en hebben geen besef van het bestaan ervan. Als ze dat zouden doen, zouden ze de strijd aangaan en vechten tegen het nieuwe totalitaire handboek, aangeboden aan de wereld door het WEF (World Economic Forum).

Het tijdsbestek is tien jaar – in 2030 – moet de VN-agenda 2021 – 2030 worden geïmplementeerd en de wereldbevolking in deze totalitaire staate leven, hieronder sommige punten uit het handboek;

  • Een versnelling van het gedigitaliseerde werkprocess, waardoor 84% van alle werkprocessen (dus het werk)digitaal of virtueel / videoconferenties zijn.
  • Ongeveer 83% van de mensen moet op afstand te werken – d.w.z. geen interactie meer tussen collega’s – absolute sociale afstand, scheiding tussen de mensheid en het menselijk contact.
  • Ongeveer 50% van al het werk zal (veel contact beroepen zullen verdwijnen – horeaca etc – vervangen door KI) worden geautomatiseerd – met andere woorden, de menselijke input zal drastisch worden verminderd, zelfs bij werken op afstand overgenomen door KI.
  • Versnelling van de digitalisering van bijvoorbeeld bijscholing / omscholing – 42% van van vaardigheden of training voor nieuwe vaardigheden zal worden gedigitaliseerd, met andere woorden, geen menselijk contact – alles via de computer, kunstmatige intelligentie (KI) en algoritmen.
  • Vooralsnog zullen 35% van de bestaande beroepen verdwijnen – ter ziele verklaard.
  • 34% van de huidige organisatiestructuren wordt geherstructureerd’ – of, met andere woorden, bestaande organisatiestructuren zullen achterhaald worden verklaard – om ruimte te maken voor nieuwe zogenaamde organisatorische kaders, digitale structuren die maximale controle bieden over alle werkzaamheden.
  • Dit zal naar verwachting 30% van de beroepsbevolking raken in 2030 zelfs 80%. Dat betekent natuurlijk verschillende salarisschalen – hoogstwaarschijnlijk onleefbare lonen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: