Minister Ollongren: “We gaan niet voor wetenschappelijk bewijs” – welke opties hebben we in dat geval? | Stichting Vaccin Vrij

minister-ollongren:-“we-gaan-niet-voor-wetenschappelijk-bewijs”-–-welke-opties-hebben-we-in-dat-geval?-|-stichting-vaccin-vrij

12-11-20 12:30:00,

Op 26 oktober wordt door minister Kajsa Ollongren bij de verdediging van de spoedwet de medische noodzaak voor de maatregelen overboord gekieperd.[1] Waar eerst bestaande mogelijkheden om COVID-19 te behandelen werden tegengehouden met het argument dat het effect ervan eerst bewezen moest worden (HCQ), is het nu kennelijk acceptabel dat maatregelen verplicht kunnen worden ingezet zonder dat er enig bewijs is dat ze effectief zijn (mondkapjes).

26-10-20 Debat over de spoedwet

 
Op 26 oktober 2020 beantwoordt minister Ollongren vragen van senatoren van de eerste kamer over het aantonen van de noodzaak van maatregelen. Zij zegt letterlijk:

“Dus als we overgaan op de invoering van de plicht van het dragen van een mondkapje – van een dringend advies naar een plicht – dan moet het voldoen aan de criteria van noodzaak en effectiviteit.”
 
“Dat is niet helemaal hetzelfde als te stellen dat er altijd een 100%, helemaal dicht getimmerd en door getimmerd wetenschappelijk bewijs moet zijn voor het invoeren van zo’n plicht. Het gaat om redelijke gronden, voldoende gronden die moet je kunnen aanvoeren.”1

Wat betreft het wetenschappelijk bewijs van de werkzaamheid van een maatregel zegt Ollongren:

“Dus wetenschappelijk bewijs, mooi, maar dat is voor de noodzaak niet per se noodzakelijk. Je kunt ook andere gronden en onderbouwingen aanvoeren om zo’n maatregel toch te nemen. Bijvoorbeeld dat je vindt dat een maatregel een bijdrage levert aan het bereiken van een doel en daarom noodzakelijk is.”1

 
Niet wat wetenschappelijk is aangetoond, maar wat een politica vindt, en de “symboolwaarde” van een maatregel is de nieuwe normaal in de politiek.

De symboolwaarde van het dragen van mondkapjes

 

Mondkapjes zijn niet effectief – hierover later in dit artikel meer, maar voor nu samengevat: het dragen van mondkapjes komt neer op muggen vangen met kippengaas. Maar het debat gaat niet over een medisch effect met gedegen wetenschappelijke onderbouwing, maar over de “symboolwaarde” van het dragen van mondkapjes.

 
Ollongren zegt hierover:

“Ik zou dat beschouwen als een indirect doel. Als je mensen met een mondkapje ziet wordt je herinnerd aan het feit dat we leven in Coronatijd.”1

Mensen continue bang houden door het dragen van mondkapjes is een indirect doel.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: