RAND en de kwaadaardige omsingeling van Rusland – Wakker Mens

rand-en-de-kwaadaardige-omsingeling-van-rusland-–-wakker-mens

13-11-20 10:40:00,

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Gezond Verstand, Nr. 2.
In het Engels verscheen het onder de titel: RAND and the Malevolent Encirclement of Russia

door F. William Engdahl

Een prominente Amerikaanse risicoconsultant kijkt naar een reeks recente conflicten in het perspectief van een denktank voor het Amerikaanse leger.

Een reeks recente gebeurtenissen in de staten rond de Russische Federatie suggereert dat er zich iets afspeelt tegen Moskou dat in de komende tijd een grote bedreiging voor de Russische veiligheid zal worden. Het gaat om:

  • de door Turkije gesteunde aanvallen van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach, die een gebied in brand hebben gestoken na bijna drie decennia van relatieve impasse en staakt-het-vuren;
  • de voortdurende destabilisatie van Loekasjenko in Wit-Rusland;
  • het bizarre gedrag van de EU en het VK rond de vermeende vergiftiging van de Russische dissident Navalny;

en meest recentelijk:

  • de massale protesten in Kirgizië, een voormalig deel van de Sovjet-Unie in Centraal-Azië

Een recente studie van de RAND Corporation, die strategische modellen produceert voor de Amerikaanse strijd krachten, suggereert met opmerkelijke nauwkeurigheid wie er achter zou kunnen zitten. Er zijn ongetwijfeld vingerafdrukken zichtbaar van de Londense MI6, de CIA en een reeks van NGO’s, gespecialiseerd in regime change.

 

Nagorno-Karabach

Militairen uit Azerbeidzjan schonden op 27 september de wapenstilstand met Armenië van 1994 naar aanleiding van het conflict in het overwegend etnisch-Armeense Nagorno-Karabach. Toen de confrontatie escaleerde volgden aan beide kanten de zwaarste gevechten in jaren. De Turkse president Erdoğan steunde Bakoe openlijk tegen Armenië en de Armeense bewoners van Nagorno-Karabach. Dat leidde Nikol Pasjinjan, de premier van Armenië, ertoe om Turkije te beschuldigen van ‘voortzetting van een genocidaal beleid als een pragmatische aanpak’. Dat hield een duidelijke verwijzing in naar de Armeense beschuldiging van de genocide van 1915-1923 door het Ottomaanse Rijk op meer dan een miljoen Armeense christenen: Turkije weigert tot op heden daarvoor verantwoordelijkheid te erkennen.

blankTerwijl Armenië Erdoğan de schuld geeft van het steunen van Azerbeidzjan in het huidige conflict in de Kaukasus. zei de Russische oligarch Jevgeni Prigozjin(1)Jevgeni Prigozjin is de eigenaar van verschillende catering-bedrijven, en wordt soms “de kok van Poetin” genoemd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: