Waarom advocaten niet deugen als onafhankelijke fraude-onderzoekers

13-11-20 10:23:00,

Advocaten worden steeds vaker ingehuurd door partijen die bij fraude betrokken zijn, om onafhankelijk onderzoek te doen. Het Openbaar Ministerie stelt daar zelfs prijs op. Dit type dienstverlening is een nieuw en lucratief bedrijfsmodel voor advocatenkantoren, maar biedt tegelijkertijd veel mogelijkheden voor misbruik. Hoe eerder we van deze ‘publiek-private-samenwerking’ worden verlost, hoe beter het is.

Op slechts enkele honderden meters van de brug waar in 1944 het belangrijkste deel van de slag om Arnhem werd geleverd, bevindt zich het rechthoekige betonnen Paleis van Justitie. Het is woensdagmiddag 23 september en de stad hangt vol met herdenkingsvlaggen die de door de Geallieerden verloren slag markeren.

In het gerechtsgebouw staat een zitting tussen de vroegere geliefden Brigitte van Egten en zakenman Gerard Sanderink op de rol. Sinds de Twentse eigenaar van automatiseringsconcern Centric en bouwbedrijf Strukton in de ban is geraakt van de zelfverklaarde ‘cyberexpert’ Rian van Rijbroek, vecht hij een bizar en verbeten conflict uit met zijn vroegere vriendin, die ook jarenlang zijn zakenpartner was. De zitting in Arnhem is de dertiende rechtszaak binnen een tijdsbestek van anderhalf jaar.

Verbruggen maakt op potsierlijke wijze duidelijk dat van zijn zelfverklaarde ‘onafhankelijkheid’ niet eens een laagje vernis resteert

In de zaal zitten tal van journalisten en betrokkenen, plus een grijsharige man in een blauw pak die als enige niet wil zeggen wie hij is. Het blijkt Aldo Verbruggen te zijn, de financieel-economisch strafrechtadvocaat die door Sanderink is ingehuurd om onafhankelijk onderzoek te doen naar de vermeende fraude bij zijn bedrijven Dutch Solar Systems (DSS) en het Duitse Wagner Solar GMBH. Sanderink beweert voor de zoveelste keer met schrille stem dat zijn ex hem heeft bestolen, een claim die hij in eerdere zaken niet kon bewijzen. Verbruggen maakt dezelfde middag op potsierlijke wijze duidelijk dat van zijn zelfverklaarde ‘onafhankelijkheid’ niet eens een laagje vernis resteert.

Geen snipper bewijs

Van Egten kreeg in 2003 de leiding over het zonnepanelenbedrijf DSS en later ook over Wagner Solar GMBH. Ze deed dat op succesvolle wijze: van zowel DSS als Wagner wist ze winstgevende bedrijven te maken. Sinds november 2018 beschuldigt Sanderink haar echter openlijk van diefstal, het opzetten van illegale transporten naar Gambia, seksuele contacten met criminele Afrikaanse mannen en van commerciële activiteiten in de porno-industrie. Ook verwijt Sanderink haar dat zij, door informatie aan de AIVD toe te spelen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: