Geen plezier meer | Door Renate Reuther | KenFM.de

geen-plezier-meer-|-door-renate-reuther-|-kenfm.de

16-11-20 04:20:00,

Waarom nu net niet zwijgen, maar vieren is een burgerplicht.

Een opmerking van Renate Reuther.

De nieuwe lockdown, of het nu licht of zwaar is, voorkomt kleurrijke feesten in het grijze seizoen: van carnaval tot kerstmis. Het verbod op saamhorigheid laat bij verschillende gelegenheden zien wat de heersers werkelijk denken van de geregeerde burgers: Ze praten over persoonlijke verantwoordelijkheid en bedreigen iedereen met straf, die iets anders begrijpt dan zij. Eigenlijk biedt de traditionele gemaskerde tijd goede mogelijkheden om de maskers van de gezichten van de heersers af te rukken. Verzwijgen we het omdat de heersers ons nu verboden hebben samen te komen, met of zonder kostuum en masker? Laten we ons echt beroven van de festiviteiten en de oude rituelen van onze voorouders, die de mensen in moeilijke tijden altijd hebben gesteund? De auteur geeft het antwoord op deze vraag.

„Vrede is de eerste verplichting van de burger.“ We hebben deze zin geïnternaliseerd tot het punt van zelfverloochening. We blijven kalm, ook al wordt de helft van ons leven ons ontnomen: de zelfbepaalde vrije tijd die zo belangrijk is voor ons geestelijk welzijn, de basis van onze gezondheid. Alles wat voor amusement dient, is gedurende de gehele periode van de lockdown in heel Duitsland verboden vanwege de corona-crisis (1). Net nu komt het algemene verbod op plezier. Nu zou het weer begonnen zijn met het wilde gaan: Halloween, carnavalsbegin, Martin’s optochten, kerstmarkten…

De kanselier en haar vazallen in de landen willen niets meer horen over plezier, feesten en onzorgvuldigheid. Dat weten we al. Sinds de kerstening zijn de autoriteiten een doorn in het oog van de heidense pret. Deze rituelen, die de mensen sinds mensenheugenis in de donkere tijden van de winter hebben uitgevoerd, werden verboden, geherinterpreteerd, onherkenbaar gebogen en uiteindelijk tot een minimum gereduceerd. Ik vraag me af of ze nu de doodsteek krijgen.

Licht in de duisternis

Voor onze Keltische voorouders begon het winterhalfjaar op 1 november. De oogst werd binnengebracht, het vee werd vetgemest. Toen kwamen de lange donkere nachten met alle gevaren van een concrete en magische natuur.

In de nachten dat de doden, geesten en demonen verschenen, bedreigd en geëist werden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: