De VS bespioneerden Scandinavische landen, defensie-industrieën, aldus rapport

de-vs-bespioneerden-scandinavische-landen,-defensie-industrieen,-aldus-rapport

17-11-20 08:33:00,

Ministeries en defensiebedrijven zoals Terma en Saab waren volgens een klokkenluidersrapport doelwit van Amerikaanse spionage.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft een uiterst geheime Deens-Amerikaanse spionagesamenwerking gebruikt om doelbewust belangrijke ministeries en particuliere bedrijven in Denemarken en andere Scandinavische landen te bespioneren, meldde de Deense radio onder verwijzing naar een strikt vertrouwelijk rapport van een interne klokkenluider binnen de inlichtingendienst van Defensie ( FE).

Het rapport waarschuwde onder andere de leiding van de FE voor mogelijke illegale praktijken in de samenwerking met inlichtingendiensten om Deense internetkabels van informatie leeg te ontdoen. Het rapport onthulde ook spionagepogingen tegen de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken van Denemarken, evenals de naaste buren en bondgenoten van het land, Noorwegen en Zweden.

De NSA kreeg toegang tot glasvezelkabels en een datacenter op het eiland Amager ten zuiden van Kopenhagen. Van daaruit werd het Nederlandse, Noorse, Franse en Duitse dataverkeer en de Deense politieke instellingen gevolgd.

Facebook heeft ons een schaduwban gegeven. Klik hier om ons te volgen op Telegram zodat u dagelijks onze nieuwste artikelen te zien krijgt!

Een bron vermeldde ook dat de NSA “Terma uit Aarhus, een defensiebedrijf uit Aarhus, wilde neerhalen voorafgaand aan de aankoop van nieuwe straaljagers door Denemarken”, toen Denemarken besloot tot de aankoop van miljarden nieuwe straaljagers ter vervanging van zijn verouderde F-16-vloot . In de straaljager-tender was het Zweedse defensiebedrijf Saab een van de kanshebbers. Na een verhit debat met veel controverses, koos de Deense regering uiteindelijk voor 27 Amerikaanse F-35 straaljagers.

Na verschillende mislukte pogingen om de aandacht van het management op het probleem te vestigen, waarschuwde de klokkenluider de toezichthoudende autoriteit van FE, TET. Volgens TET heeft het management van de FE “de aanwijzingen van spionage niet opgevolgd of verder onderzocht”. De Deense minister van Defensie Trine Bramsen ontsloeg later vijf mensen in de FE-leiding.

De NSA toegang geven tot informatiekabels of het anderszins mogelijk maken om belangrijke Deense instellingen en de defensie-industrie te bespioneren, is duidelijk in strijd met de belangen van het land, onderstreepten experts.

“Het is in wezen schokkend, omdat de autoriteit die Denemarken moest beschermen, hielp de veiligheid van de vitale belangen van Denemarken te ondermijnen”, zegt Jens Elo Rytter, hoogleraar constitutioneel recht aan de universiteit van Kopenhagen, tegen de Deense radio.

“Volgens de Deense wet mag een buitenlandse inlichtingendienst Denemarken natuurlijk niet bespioneren op een manier die inzicht verkrijgt in militaire informatie of politiek gevoelige informatie”,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: