Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen

17-11-20 10:42:00,

Middenin de coronacrisis verhoogt minister Dekker van Rechtsbescherming de kosten die gerechtsdeurwaarders in rekening mogen brengen bij schuldenaren. Dat leidt nu voorspelbaar tot ophef. Eerder al berichtte FTM dat Dekker de tariefverhoging doorvoert op basis van gemankeerd onderzoek, zonder te luisteren naar de harde kritiek erop van de toezichthouder in de sector.

Bij het uitbreken van de coronacrisis in het voorjaar waarschuwden de kenners al direct: het virus zal de economie keihard raken. Dat zal leiden tot ontslagen en harde klappen voor ondernemers en zzp’ers. En dus tot nieuwe schulden.

De verwachting luidde dan ook dat na de zomer meer mensen ongewenst bezoek zullen krijgen van een deurwaarder, waardoor ze in de regel dieper in het schuldenmoeras zakken.

Die onheilstijdingen kunnen minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD) niet zijn ontgaan. Evenmin zal hij gemist hebben dat De Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden (LOSR) en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) hierover recentelijk aan de alarmbel trokken in het tv-programma Kassa. Zij wezen erop dat die deurwaarders per januari hogere kosten in rekening mogen brengen, wat voor extra problemen zorgt.

Deurwaarders mogen 16 procent meer rekenen. Dat komt neer op jaarlijks circa 32 miljoen extra kosten voor schuldenaren

Het gaat om de tarieven voor zogeheten ‘ambtshandelingen’, zoals het uitbrengen (‘betekenen’) van een dagvaarding of het leggen van loonbeslag. Deurwaarders klaagden al geruime tijd over de tarieven en vonden bij minister Dekker van Rechtsbescherming (VVD) een willig oor. Eind oktober sprak hij met de deurwaarders af dat de wettelijke gereguleerde tarieven zullen stijgen, zoals door een overheidscommissie in de zomer van 2019 was voorgesteld.

Dus juist nu dat de schulden toenemen door een zeldzaam ernstige pandemie – wat sinds het voorjaar was te voorzien – mogen deurwaarders 16 procent meer rekenen, wat neerkomt op jaarlijks circa 32 miljoen extra kosten voor schuldenaren.

Wat doet een deurwaarder bij het innen van schulden?

Een gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar in openbare dienst, benoemd door de Kroon. De deurwaarder heeft bijzondere wettelijke bevoegdheden om namens de schuldeiser schulden te innen na een dwangbevel of een vonnis van de rechter. Zo mag een deurwaarder beslag leggen op bijvoorbeeld bankrekening, loon, uitkering, huis of inboedel. Ook mag een deurwaarder overgaan tot executoriale verkoop van bijvoorbeeld huisraad.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: