Grootste studie naar mondkapjes ooit toont aan dat ze niet of nauwelijks helpen – Xandernieuws

grootste-studie-naar-mondkapjes-ooit-toont-aan-dat-ze-niet-of-nauwelijks-helpen-–-xandernieuws

18-11-20 08:12:00,

Een mondkapje dragen om een virus proberen tegen te houden komt neer op het monteren van een anti-muggen scherm gemaakt van kippengaas.

—————————————————————————————————————————————-

Verschil tussen dragers en niet-dragers nihil

—————————————————————————————————————————————–

In Denemarken is de tot nu toe grootste wetenschappelijke studie ooit naar de werking van mondkapjes verricht. Maar liefst 6000 Denen namen eraan deel. De conclusie komt overeen met tal van eerdere studies, en ook met wat RIVM directeur Jaap van Dissel nog steeds vindt – en tot voor kort ook minister De Jonge -, namelijk dat mondkapjes niet of nauwelijks helpen tegen het corona virus. In sommige gevallen worden mensen er juist eerder ziek door. Ook uit deze studie blijkt dat de kans dat iemand zonder mondkapje eerder ‘besmet’ wordt, of dat je sneller iemand anders ‘besmet’, nihil is.

The Lancet en de New England Journal of Medicine weigerden de studie, die volgens de Deens krant Berlingske qua omvang ‘uniek’ was, tot nu toe te publiceren, hoogstwaarschijnlijk omdat de conclusies rechtstreeks ingaan tegen de status quo, en daarmee het (verplichte) mondkapjesbeleid zoals dat door de politiek wordt opgelegd.

Dr. Henning Bundgaard (Rigshospitalet), een van de co-auteurs van de studie, verklaarde al in juli tegenover Bloomberg dat ‘alle landen die mondkapjes aanbevelen hun besluiten niet hebben gemaakt op nieuwe studies.’ Thomas Benfield, researcher aan de Universiteit van Kopenhagen en één van de andere auteurs, werd onlangs gevraagd wanneer hun omvangrijke studie naar mondkapjes nu eens gepubliceerd zou worden. ‘Zodra een blad moedig genoeg is…,’ was zijn antwoord (2).

Verschil tussen dragers en niet-dragers nihil

Nu is het onderzoek dan eindelijk gepubliceerd, en wel in de Annals of Internal Medicine. De belangrijkste uitkomst is dat 1,8% van de dragers van mondkapjes werd ‘besmet’ met het coronavirus, en 2,1% van de niet-dragers. Dat suggereert dat mondkapjes toch een heel klein beetje bescherming bieden, maar daar zetten de wetenschappers de nodige vraagtekens bij. Zo is niet duidelijk of mondkapjes nu vooral de dragers beschermen tegen (veronderstelde) besmetting, of juist de niet-dragers.

Verder waren de testen op positieve antilichamen vrijwel gelijk. Voor IgM antilichamen (Immunoglobine M) liggen de cijfers op 1,3% voor mondkapjesdragers, en 1,5% op niet-dragers.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: