Rijbewijs 75+

rijbewijs-75+

18-11-20 11:44:00,

In de Beekdaler van 17 november 2020 schreef de vaste  columnist mr. J.J.A.  Jetten een artikel over wat er  komt kijken bij het verengen van je rijbewijs als je de leeftijd van 75 jaar bereikt.

Door mr. J.J.A.  Jetten:

Op 26 augustus 2019 zond ik de Gezondheidsverklaring in verband met de verlenging van mijn rijbewijs naar het Centraal Bureau afgifte Rijbewijzen (CBR) in Rijswijk. Als je de leeftijd van 75 jaar bereikt, kan het verlengen niet meer alleen administratief, maar wordt ook je gezondheid beoordeeld. Ik vind dat niet verkeerd, want deelnemers aan het verkeer moeten daartoe wel in staat zijn. De papieren versie van de verklaring haalde ik op bij de afdeling bevolking, gemeentehuis Nuth. Daarna vulde ik ze met de pen zorgvuldig in, ondertekende ze en deed ze dezelfde dag nog op de post. Ik had dit ook digitaal kunnen doen, maar mijn vaardigheden zijn op dat punt beperkt. Ik ging van het standpunt uit dat onze Grondwet niet toestaat dat mensen die internet gebruiken met voorrang worden behandeld. Bij deze regering is de Grondwet alleen belangrijk als het in het straatje past. Ik hoorde dat mijn tweelingzus elders in het land ongeveer op dezelfde dag haar Gezondheidsverklaring had verzonden. Zij deed het echter wel digitaal. Onze rijbewijzen zouden verlopen op de dag dat wij 75 jaar zouden worden, op 14 februari 2020. Maar omdat de berichtgeving over lange wachttijden bij het CBR ons verontrustte, waren we met onze aanvraag een halfjaar eerder, dat leek ons voldoende.

In de Gezondheidsverklaring werden allerlei vragen gesteld over mijn medisch verleden en ofschoon ik ooit een aantal ingrepen heb ondergaan en wat chronische klachten heb, is dat op mijn leeftijd niet verontrustend als je je goed voelt. Ik vond het eigenlijk verkeerd om zoveel op het verleden te focussen en minder te bevragen over mijn actuele gezondheid. Ik kreeg binnen een week een ontvangstbevestiging van het CBR. Ik kon de voortgang van de behandeling volgen op MIJN CBR, schreven ze. Ik heb geen MIJN CBR en ik wist niet waar ik dat kon kopen. Dat was dus niet aan mij besteed. Op 7 oktober 2019 kreeg ik van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bericht dat mijn rijbewijs binnenkort zou verlopen. Ik moest snel zijn met een aanvraag,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: