60% wereldbevolking leeft in land met grensmuren, militaire industrie profiteert – BDS Nederland

60%-wereldbevolking-leeft-in-land-met-grensmuren,-militaire-industrie-profiteert-–-bds-nederland

19-11-20 02:12:00,

Persbericht – Centre Delàs, TNI, Stop Wapenhandel, Stop the Wall

60% wereldbevolking leeft in land met grensmuren, militaire industrie profiteert – 63 grensmuren gebouwd in de laatste vijftig jaar (1968-2018) – Amerikaanse, Europese en Israelische militaire en security-bedrijven profiteren het meest.

Amsterdam/Barcelona, 18 november 2020 – Daags na de Amerikaanse presidentsverkiezingen toont een nieuw rapport aan dat de grensmuur die Trump propageert slechts een van de meer dan zestig muren is die wereldwijd gebouwd zijn op grenzen of in bezette gebieden. We leven nu,

31 jaar na de val van de Berlijnse muur, in een wereld waarin 4,7 miljard mensen wonen in landen die grensmuren gebouwd hebben, concludeert het rapport ‘A Walled World, towards a Global Apartheid’ dat Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Transnational Institute (TNI), Stop Wapenhandel en de Stop the Wall campagne vandaag publiceren.

De golf aan grensmuren maakt deel uit van een grootschalige militarisering van grenzen, waarvoor krijgsmachten en militair materieel ingezet worden. Dit heeft ertoe geleid dat het nu gevaarlijker dan ooit is grenzen over te steken voor mensen die geweld en armoede ontvluchten.

“De trend in grensbeleid is een wereld op te bouwen waarin segregatie en ongelijkheid worden versterkt. In deze ommuurde wereld zijn handel en kapitaal niet beperkt in hun bewegingen, maar worden steeds meer mensen op basis van hun klasse en afkomst uitgesloten”, zegt Ainhoa Ruiz Benedicto (Centre Delàs), co-auteur van het rapport.

Het rapport bevat case studies van muren in Israel, India, rond Syrië, de Westelijke Sahara en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko.

Daarnaast kijkt het naar de maritieme muur die Australië heeft opgeworpen, met de mensenrechtenschendende detentie van vluchtelingen in buurlanden, en de onder druk van de VS zwaar gemilitariseerde grens tussen Mexico en Guatemala, ook wel ‘een muur voor de muur’ genoemd.

De industrie die achter de bouw van de muren zit is divers, maar Amerikaanse, Europese en Israëlische bedrijven voeren de boventoon.

Israelische bedrijven nemen een bijzondere positie in op de internationale markt waar ze hun producten nadrukkelijk presenteren als ‘field tested’ tegen de Palestijnen. “Veel muren en hekken worden gebouwd door lokale bouwbedrijven of door overheidsinstanties, zoals de krijgsmacht. De muren gaan echter steevast vergezeld van een reeks technologische systemen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: