Frankrijk lapt uitspraak Europees hof over recht op boycot van Israel aan laars – BDS Nederland

frankrijk-lapt-uitspraak-europees-hof-over-recht-op-boycot-van-israel-aan-laars-–-bds-nederland

19-11-20 09:39:00,


Een demonstrant in Toulouse draagt een poster met daarop president Emmanuel Macron als maarschalk Pétain, de nazi-collaborateur die aan het hoofd stond van het Franse marionettenregime uit de Tweede Wereldoorlog, mei 2019. Duizenden mensen in Frankrijk worden elk jaar veroordeeld voor het vaag omschreven vergrijp van ‘minachting van overheidsfunctionarissen.”

Door Ali Abunimah, co-founder van ElectronicIntifada.net

De regering van president Emmanuel Macron lapt een baanbrekend arrest van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat het recht van mensen beschermt om op te roepen tot een boycot van Israelische producten, aan haar laars.

Dit komt te midden van een toenemende mensenrechtencrisis in Frankrijk, waar de regering gewelddadig optreedt tegen afwijkende meningen en protest, en de onderdrukking van de moslimbevolking in het land escaleert.

De unanieme beslissing van de Europese rechtbank in juni was een zware klap voor de pogingen van Israel om zijn critici het zwijgen op te leggen toen het de strafrechtelijke veroordelingen tegen 11 Palestijnse rechtenactivisten in Frankrijk vernietigde.

De rechtbank oordeelde dat de veroordelingen van de activisten voor het oproepen van het winkelend publiek om Israelische goederen te boycotten, in strijd waren met de garantie van de vrijheid van meningsuiting van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Het beval de Franse regering om elk van de activisten ongeveer €8.000 aan schadevergoeding te betalen plus hun juridische kosten.

Volgens twee experts op het gebied van de Franse wet had de uitspraak van de Europese rechtbank de Franse regering ertoe moeten aanzetten om haar instructies aan officieren van justitie om op agressieve wijze aanhangers van de boycot, desinvestering en sancties (BDS) beweging voor Palestijnse rechten te vervolgen, die voor het eerst in 2010 waren uitgevaardigd, in te trekken.

Maar in plaats van het precedentbepalende besluit – en de politieke rechten van Franse burgers – respecteren, heeft het ministerie van Justitie van de Macron-regering vorige maand een memorandum uitgegeven aan officieren van justitie waarin ze hen opdroegen door te gaan met het onderzoeken van activisten die oproepen tot boycots van Israel.

Het memorandum stelt dat acties “waarin wordt opgeroepen tot een boycot van Israelische producten” nog steeds een misdaad kunnen vormen volgens de perswet van het land door “publieke discriminatie uit te lokken jegens een persoon of groep personen vanwege hun lidmaatschap van een land.”

“Politiek doel”

Volgens de juridische experts – magistraat Ghislain Poissonnier en hoogleraar rechten Nicolas Boeglin – is het nieuwe memorandum “duidelijk bedoeld om de Franse strafbaarstelling van boycotoproepen in stand te houden”.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: