Uitspraak Portugal: “Quarantaineverplichting is vrijheidsberoving” –

uitspraak-portugal:-“quarantaineverplichting-is-vrijheidsberoving”-–

19-11-20 09:46:00,

Foto: EDUARDO COSTA / LUSA

Het hof van beroep zegt dat opsluiting en testen bij Covid alleen door artsen mag worden bevolen en uitgevoerd.

14.11.2020 10:18 door Ana Bela Ferreira

Augustus van dit jaar verordende de Regionale Gezondheidsadministratie (ARS)  de opsluiting van een groep Duitse toeristen op de Azoren. Slechts één persoon in de groep was positief getest, maar ze werden nooit door een arts gezien. Het hof van Beroep (Tribunal da Relação) is van mening dat de beslissing om de groep te isoleren een medische handeling betreft.

Duitsers op vakantie positief getest

Vier Duitsers komen in augustus aan op de Azoren. Iedereen bezit een negatieve test vanuit Duitsland. Als ze de test echter zeven dagen na aankomst in São Miguel herhalen, ontvangt een van de leden – de dochter van het paar – een positief resultaat. Ze ontvangt de uitslag telefonisch en volgens de voorschriften isoleert ze zich van de rest van de groep. Van de test van de andere drie blijft het resultaat negatief. Echter, drie dagen na deze tweede test ontvangen ze een e-mail. Hierin staat dat ze allemaal uit voorzorg in profylactische isolatie moeten verkeren.

Quarantaine 

Ze brachten 14 dagen door in twee hotels. De eerste 14 dagen van de reis in Vila Franca do Campo en de rest in Ponta Delgada. De communicatie van de lokale gezondheidsafgevaardigde is allemaal in het Portugees. Een uitzondering hierop is een bijlage in het Engels waarin de isolatiemelding wordt medegedeeld. Op de vraag om testrapporten te sturen, komen deze ook in het Portugees aan. Klachten die ze via de telefoonlijn indienen, namelijk dat de persoon die besmet is met Covid-19 door een tandarts moet worden gezien, worden in het Portugees ingediend. Een taal die Duitse toeristen niet beheersen. 

Naar de rechtbank

Negen dagen na het uitvaardigen van het isolement, kwamen ze terecht bij de rechtbank. Ze waren inmiddels al twee negatieve tests verder. Vervolgens leerden ze dat ze het huis alleen konden verlaten als ze na die 14 dagen van isolatie een test deden en deze negatief zou zijn. De persoon die geïnfecteerd zou zijn, zou een negatieve test nodig hebben, gevolgd door nog een andere negatieve test. Ze gingen naar de rechtbank om te vragen om hun onmiddellijke vrijlating – door de figuur van habeas corpus – die hun werd verleend. 

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: