Vrije Journalistiek en de brief aan de regering!!

vrije-journalistiek-en-de-brief-aan-de-regering!!

20-11-20 07:57:00, x
x Vrije Journalistiek en de brief aan de regering!!

2020 © WantToKnow.nl/be

x

In Nederland zijn steeds meer journalisten actief die geen onderdeel zijn van de ‘reguliere media’. Deze worden ook weleens de MainsStreamMedia genoemd. Het zijn journalisten die geen binding hebben met de belangen, die er bij grote organisaties en instituties altijd zijn. Met een aantal van deze journalisten hebben we inmiddels de NVVJ opgericht, de Nederlandse Vereniging voor Vrije Journalisten.Voor degene die goed heeft opgelet is het Nederlandse medialandschap de afgelopen decennia (ook wereldwijd), in handen gekomen van enkele conglomeraties.

Een groot deel van de huidige journalistiek wordt DAARDOOR uitgevoerd voor en door grote commerciële bedrijven. De (financiële) belangen van deze bedrijven maakt vaak, dat er van journalistieke neutraliteit geen sprake meer is. Journalistiek moet gewoon geld verdienen. Journalistiek zonder verdienmodel wordt in de regel gefinancierd door subsidies, ter beschikking gesteld door overheden.

Grote, onafhankelijk geachte organisaties, zoals bijvoorbeeld de NOS, de Nederlandse Omroep Stichting, lijken dan ook steeds vaker voor politiek gewin gebruikt en ingeschakeld te worden. Volgens ons komt dat niet omdat de aldaar werkende joumalisten incapabel zouden zijn om neutraal en eerlijk nieuws te brengen. Nee, naar onze mening is de oorzaak van deze ontwikkeling, dat een groot deel van de huidige journalistiek, daardoor met handen en voeten is gebonden en dus principieel niet meer VRIJ is.

Wij beseffen dat elke journalist, net als wij, gewoon een mens is van vlees en bloed en een eigen menselijke rol in de maatschappij heeft en moet vervullen. Dit betekent dat hij/zij mogelijk ook een gezin heeft, plus een daarbij horend huis en een daarbij horende hypotheek. En dat hij/zij dus inkomen moet genereren. Die noodzaak maakt het voor menig journalist bijzonder lastig om de belangen van zijn werkgever, het mediabedrijf, met de inhoud van zijn journalistieke acties tegen te spreken, of zelfs dwars te zitten.

Als de journalistieke oprechtheid dit vereist, is dit dus absoluut noodzakelijk. En dat is iets wat natuurlijk in enige mate aan elk ‘loon naar werken’ kleeft. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Maar deze afhankelijkheid krijgt in de journalistiek, vanwege de noodzakelijke, neutrale inhoudelijkheid ervan, dus nog extra gewicht. De Nederlandse Vereniging voor Vrije Journalisten is van plan, alle journalisten die onafhankelijke journalistiek (willen) bedrijven te gaan steunen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: