Marion Koopmans: coronatest ‘toont geen besmettingen aan’

marion-koopmans:-coronatest-‘toont-geen-besmettingen-aan’

28-11-20 05:48:00,

Homepagina » Mens en Dier » Marion Koopmans geeft toe: coronatest ‘toont geen besmettingen aan’

Foto: Erasmus MC CC BY 3.0

in Mens en Dier
28 november 2020 12:25

Marion Koopmans van het Outbreak Management Team (OMT) bevestigde donderdag in de podcast Virusfeiten wat deskundigen en politici al maanden roepen, namelijk dat de coronatest geen besmettingen aantoont.

Presentator Tijs van den Brink wees erop dat er gezegd wordt dat de PCR-test niet per se aantoont dat je besmettelijk bent. “Dat klopt,” zei Koopmans. “De PCR toont aan of jij het virus-RNA hebt. Dat is letterlijk wat de PCR doet. En of dat virus-RNA in een virusdeeltje zit dat nog intact is en ook besmettelijk is, of dat het gewoon restjes RNA zijn die je nog een tijdlang nadat iemand geïnfecteerd is geweest, kunt aantonen, dat onderscheid zie je niet.”

Minder geschikt

“Je kunt een beetje een gevoel krijgen door te kijken hoeveel het is, maar dat verschil is niet zo goed te maken,” benadrukte de hoogleraar. “Dat wil zeggen: de test is prima om te zeggen dat je het gehad hebt, maar die test is minder geschikt om te zeggen dat je op dit moment nog besmettelijk bent.”

Volgens Koopmans kun je het virus nog wekenlang bij je dragen zonder dat je besmettelijk bent. “Hoelang precies is lastig [te zeggen].”

Voor de goede orde: dit is dus de test waar de coronamaatregelen op gebaseerd worden.

Er is veel te doen over de PCR-testen, tonen die wel echt corona aan? In #virusfeiten legt @MarionKoopmans uit hoe het zit. Hier is de hele podcast te beluisteren: https://t.co/5epWbgSndW pic.twitter.com/kAShBPhqmz

— Tijs van den Brink (@TijsvandenBrink) November 27, 2020

[NPO Radio 1]

4.9
35
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: