Burgeroorlog wordt onvermijdelijk in de VS, door Thierry Meyssan

burgeroorlog-wordt-onvermijdelijk-in-de-vs,-door-thierry-meyssan

15-12-20 02:08:00,

Het probleem is niet meer wie er rechtmatig tot president van de Verenigde Staten is gekozen, maar hoe lang kan de burgeroorlog worden uitgesteld? Verre van een gevecht tussen een narcistische tv-presentator en een seniele oude man, wordt het land verscheurd over een fundamentele culturele kwestie die sinds zijn ontstaan smeult.

JPEG - 27.8 kB President Donald Trump heeft een portret van zijn voorganger, Andrew Jackson, in zijn kantoor in het Witte Huis geplaatst.

Hier zijn we dan: de ramp die al 30 jaar te voorzien is, dreigt. De Verenigde Staten stevenen onverbiddelijk af op afscheiding en burgeroorlog.

Sinds de ondergang van de USSR had het “Amerikaanse Rijk” geen existentiële vijand meer en had het dus geen reden meer om te bestaan. De poging van George H. Bush (de vader) en Bill Clinton om het land een nieuw leven te geven met de globalisering van de handel vernietigde de middenklasse in de VS en bijna het hele Westen. De poging van George W. Bush (de zoon) en Barack Obama om de wereld te organiseren rond een nieuwe vorm van kapitalisme – het financiële kapitalisme is deze keer vastgelopen in het zand van Syrië.

Het is te laat om het tij te keren. De poging van Donald Trump om het Amerikaanse Rijk te verlaten en de inspanningen van het land te heroriënteren op zijn binnenlandse welvaart is gesaboteerd door de elites die de puriteinse ideologie van de Pilgrims Fathers omarmen. Als gevolg daarvan is het door Richard Nixon en zijn verkiezingsadviseur Kevin Philipps zo gevreesde moment aangebroken: de Verenigde Staten staan op de rand van afscheiding en burgeroorlog.

Wat ik schrijf is geen fantasie, maar de analyse van veel waarnemers in de Verenigde Staten en over de hele wereld. Zo heeft het Hooggerechtshof van Wisconsin zojuist het verkiezingsfraudeberoep van Donald Trump onontvankelijk verklaard, niet op juridische gronden, maar omdat “het de doos van Pandora zou openen”.

In tegenstelling tot de verkeerde voorstelling van zaken die de internationale pers overheerst, worden de beroepen van de vertrekkende president ofwel op juridische gronden beoordeeld en heeft hij duidelijk gelijk, ofwel worden ze op politieke gronden beoordeeld en zal het vinden van zijn gelijk een burgeroorlog uitlokken. Maar het conflict is al te ver gevorderd. Door hem politiek te veroordelen in strijd met de wet zal er ook een burgeroorlog uitbreken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: