Geen mobiel gebruiken tijdens onweer.

geen-mobiel-gebruiken-tijdens-onweer.

15-12-20 02:17:00, Vooral in de zomer hebben we, na een drukkend warme dag, vaak te maken met onweersbuien. Het wil nogal eens voorkomen dat je overvallen wordt door een onweersbui. Het advies is om direct onderdak te zoeken. Een huis of een dichte auto. Wanneer dit niet lukken gaat, weet je dat het niet veilig is om te schuilen op een open vlakte, onder een solitaire boom, bij of op water en bij metaal, zoals sproei-installaties.  Ook het gebruik van de mobiele telefoon is tijdens onweer af te raden.

Doden en gewonden
16 mei 2016 zijn er in Bangladesh, tijdens een zware onweersbui, zeker veertig mensen door de bliksem omgekomen en meer dan 150 mensen raakten gewond. Slachtoffers die werkten in het open veld of op het water. Volgens experts spelen verschillende oorzaken een rol, zoals:
-temperatuurstijgingen;
-ontbossing;
-de blootstelling aan metalen voorwerpen, zoals mobiele telefoons.

Blootstelling aan mobiele telefoons?
Geruchten klinken dat veel bliksemslachtoffers namelijk een mobiele telefoon hadden. En dit kan mede de oorzaak zijn van het grote aantal doden. Trekt de mobiele telefoon dan de bliksemschicht aan? Neen, de mobiele telefoon zelf trekt de bliksemschicht niet aan, maar de combinatie van de telefoon en de menselijke huid, maakt dat de bliksemschicht een uitweg zoekt via de telefoon naar de mens.

Artsen waarschuwen voor mobiel bellen tijdens onweer
Artsen van het Northwick Park ziekenhuis, in de buurt van Harrow, het noordwesten van Londen, waarschuwen om niet mobiel te bellen tijdens een onweer. Dit advies is gegeven in 2006 naar aanleiding van een 15-jarige meisje dat door de bliksem werd getroffen toen ze mobiel belde in een park, tijdens een onweersbui. De artsen deelden mee dat een mobiele telefoon de bliksem niet aantrekt, maar het metaal van telefoon de werking van de huid verandert. De huid van de mens geleidt normaal gesproken slecht maar wanneer het in aanraking komt met metaal, zoals een mobiel, geldt dat niet meer. De mobiele telefoon fungeert dan als een geleider die de stroom toegang geeft tot het lichaam, omdat het mobieltje de huid raakt.

De aantrekkingskracht van metaal
Omdat er tijdens onweer een groot spanningsverschil tussen de aarde en de onweerswolk is, dat opgeheven moet worden, zoekt de bliksem de gemakkelijkste en snelste weg om de aarde te bereiken. 

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: