Digitaal wakker, terwijl de toezichthouder in slaap wordt gehouden

digitaal-wakker,-terwijl-de-toezichthouder-in-slaap-wordt-gehouden

18-12-20 01:51:00,

De digitale ambities van het kabinet zijn torenhoog. Waren hun ambities op het gebied van mensenrechten dat ook maar. En durfde iemand maar de portemonnee daarvoor te trekken…

De digitale wondermiddelen schieten dit najaar als paddestoelen uit de grond. Van rondvliegende politiecamera’sDe politie wil het aantal drones tot haar beschikking verdubbelen tot een surveillerend cyberlegerZo onthulde NRC in dit schokkende artikel dat ons onlinegedrag registreert. ‘Voor elk probleem een technische oplossing’, lijkt het te klinken binnen het kabinet. Nederland is namelijk digitaal ‘wakker’ geworden, zo stelt men in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie 2.0Op pagina 6 van de Digitaliseringsstrategie 2.0. Nederland moet koploper worden op het gebied van digitale innovatie. Zo wordt er flink geld uitgetrokken om in Artificiële Intelligentie te investeren, onderwijs, overheid en private partijen, niemand wordt overgeslagenZo lees je in deze brief aan de Tweede Kamer. Maar grote technologische mogelijkheden brengen ook grote risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten en privacy. Gelukkig is daar de Autoriteit Persoonsgegevens die er op toeziet dat onze privacy geborgd wordt. Dat is ook de belofte die in alle plannen van het kabinet netjes terugkomt: mensenrechten worden beschermd, geen vuiltje aan de lucht.

Eet dit kabinet ook altijd alleen haar appelmoes op en liever niet de groenten?

Maar de hemel betrok, toen resultaten van het onderzoek naar wat de Autoriteit Persoonsgegevens nodig heeft om te kunnen functioneren naar buiten kwamen. De toezichthouder roept al jaren dat ze te weinig middelen heeft om haar taken uit te kunnen voeren, dus besloot het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat er extern onderzoek moest komen. Uit dit onderzoek van KPMG blijken de zorgen van de Autoriteit Persoonsgegevens terecht: de Autoriteit Persoonsgegevens moet groeien van 184 fte naar 470 fte om haar wettelijke taken uit te kunnen voeren. Tijd voor de Minister voor Rechtsbescherming, dus om zijn portemonnee te trekken. En gezien de ambities én beloften in alle digitaliseringsplannen, zou je verwachten dat de noodzaak daarvan ook niet betwist wordt. Helaas voelt de Minister er weinig voor over de brug te komen en schuift dit liever door naar een volgend kabinetLees ook dit nieuwsbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het belang van een onafhankelijke toezichthouder

Alle lichten staan dus op groen om in volle vaart te innoveren en te experimenteren met technologie en daarbij onze mensenrechten te beschermen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: