De Jonge bestelde ‘voor 465.341.000 euro’ aan coronavaccins: ‘Lekker cashen voor Big Farma’

de-jonge-bestelde-‘voor-465341.000-euro’-aan-coronavaccins:-‘lekker-cashen-voor-big-farma’

19-12-20 01:08:00,

Homepagina » Binnenland » De Jonge bestelde ‘voor 465.341.000 euro’ aan coronavaccins: ‘Lekker cashen voor Big Farma’

Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0

in Binnenland
19 december 2020 06:00

De Belgische staatssecretaris Eva De Bleeker zette donderdag de prijzen van de coronavaccins op Twitter. De tweet werd al snel weer verwijderd omdat de prijzen eigenlijk ‘geheim moeten blijven’. Het gaat om de zes vaccins die ook Nederland heeft besteld. De prijzen zijn vastgesteld in onderhandelingen met de Europese Commissie en gelden dus ook in Nederland. Het vaccin van AstraZeneca is het goedkoopst, dat van Moderna het duurst.

Waarom, beste ⁦@EvaDeBleeker⁩, is deze tweet met deze tabel verwijderd? #dtv pic.twitter.com/RbZwgCKzra

— ivan de vadder (@vadderiVRT) December 17, 2020

Na de openbaarmaking van de prijzen is Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu aan het rekenen geslagen. Hij vermenigvuldigde het aantal bestelde coronavaccins per fabrikant met de prijs per dosis en kwam uit op een totaalbedrag van 465.341.000 euro. “Alleen voor Nederland dus. Dat is lekker cashen voor de Big Farma,” schreef hij erbij.

Hugo de Jonge moet het meeste geld overmaken naar Pfizer en BioNTech. Hij bestelde 8,4 miljoen coronavaccins bij deze bedrijven en moet daar ruim 100 miljoen euro voor betalen. De coronaminister is Moderna, CureVac en het Franse Sanofi ook een slordige 100 miljoen schuldig. Janssen ontvangt ruim 78 miljoen euro en AstraZeneca ‘slechts’ 20 miljoen van de Nederlandse overheid. Nederland koopt in totaal 57,9 miljoen coronavaccins, berekende het Kamerlid.

Ja, we gaan er geld aan verdienen en dat is maar goed ook

“Ik ga haast denken dat corona is verzonnen door de farmaceutische industrie,” reageerde iemand op onderstaande tweet van Kuzu.

Op de vraag of Pfizer veel geld gaat verdienen aan het coronavaccin antwoordde Marc Kaptein, medisch directeur van de Nederlandse tak van de farmaceut, bij televisieprogramma Op1: “Ja, we gaan er geld aan verdienen en dat is maar goed ook, want we hebben een heleboel andere dingen te doen.”

Een rekensommetje voor Nederland op basis van de openbaar gemaakte prijzen in België. 465 miljoen 341 duizend euro 🧐.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: