Coronahulpfonds: waarom verzwijgen Rutte en Hoekstra dit?

coronahulpfonds:-waarom-verzwijgen-rutte-en-hoekstra-dit?

21-12-20 09:54:00,

Homepagina » Binnenland » Addertje onder het gras bij coronahulpfonds: waarom verzwijgen Rutte en Hoekstra dit?

Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0

in Binnenland
20 december 2020 12:40

Afgelopen week zijn de Europese leiders het in Brussel eens geworden over het coronahulpfonds. Het conflict met Polen en Hongarije is opgelost.

Er komt een coronahulpfonds van maar liefst 750 miljard euro. Eigenlijk is dat fonds illegaal, zei Europarlementslid Derk Jan Eppink. “Waar is de juridische bevoegdheid?” vroeg hij in het Europees Parlement. Hij wees erop dat het coronafonds gebaseerd is op artikel 122, dat bedoeld is voor rampen zoals bosbranden en overstromingen. “Niet voor de mega-overdracht van gelden zonder voorwaarden.”

Het coronahulpfonds wordt door de EU-landen gebruikt om belastingen te verlagen, een basisinkomen in te voeren of pensioenhervormingen uit te stellen. “Wat heeft dat met corona te maken?” vroeg Eppink.

32.000 euro per huishouden

“Het verdrag verbiedt dat de Europese Commissie geld leent op de kapitaalmarkt. Maar de Commissie doet het toch. Als zij bevoegdheden tekortkomt, verzint de juridische dienst van de Commissie een verhaaltje, dat het wel mag,” zei de Europarlementariër.

Nederland staat overigens borg voor maar liefst 245 miljard euro, becijferde de Algemene Rekenkamer. Dat is 32.000 euro per huishouden. “De Nederlandse regering verzwijgt dat bedrag liever, alsof er niets aan de hand is.”

“Het wordt tijd dat de burgers in Nederland weten welk financieel zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt,” waarschuwde Eppink.

Mijn bijdrage in EP: Stijgende kostenpost NL. Herstelfonds: € 750 mrd. NL garant voor: € 43 mrd. Totale NL garanties en leningen (Corona + Euro) opgelopen tot € 245 mrd: € 32.000 per gezin! Rutte en Hoekstra zwijgen bewust. U heeft recht te weten wat er boven uw hoofd hangt. pic.twitter.com/awTvZDMnp8

— Derk Jan Eppink (@djeppink) December 17, 2020

4.9
37
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: