Hoe Wit-Rusland de lockdown-leugen ontmaskert

hoe-wit-rusland-de-lockdown-leugen-ontmaskert

21-12-20 09:54:00,

Foto: Paasviering in Vitebsk tijdens de coronapandemie (Serge Serebro, Vitebsk Popular News CC BY-SA 4.0)

in Buitenland
21 december 2020 19:00

Toen het coronavirus ook in Europa om zich heen begon te grijpen, kondigden de meeste overheden een strikte lockdown af. Er waren enkele uitzonderingen, waarbij de meeste aandacht uitging naar Zweden. Er is nog een land dat zijn eigen koers voer: het Wit-Rusland onder Loekasjenko.

In Wit-Rusland werden bij de grenzen quarantainestations opgezet waar onder andere de temperatuur van mensen werd gemeten. “Dit systeem werkt echt,” zei minister van Volksgezondheid Vladimir Karanik. Bij meer dan 250 mensen werd een virusbesmetting vastgesteld, maar de meesten bleken griep te hebben, aldus persbureau Belta. Loekasjenko adviseerde mensen om thuis te blijven bij klachten.

Dodelijke pandemie?

In Wit-Rusland werd gewoon gevoetbald en fans mochten vanaf de tribune toekijken. Bioscopen, cafés en restaurants bleven open en bijeenkomsten konden doorgaan. De economie werd niet stilgelegd. Loekasjenko stelde zelfs de verkiezingen niet uit.

Westerse journalisten deden lacherig over de Wit-Russische corona-aanpak. De wiskundige modellen van Neil Ferguson, op basis waarvan politici het besluit namen om in lockdown te gaan, voorspelden tussen de 54.090 en 71.616 sterfgevallen in Wit-Rusland.

In Wit-Rusland wonen zo’n 9,5 miljoen mensen. Tot 12 december waren er in het land 1263 coronadoden gemeld. Je kunt dus niet spreken van een dodelijke pandemie. Critici beweerden echter dat Loekasjenko het ware dodental verzweeg.

Groot probleem

Als we kijken naar de cijfers, dan zien we dat er in het tweede kwartaal van 2020 35.868 Wit-Russen zijn gestorven. Er was sprake van enige oversterfte – 5605 – maar het cijfer komt bij lange na niet in de buurt van de voorspellingen.

In Engeland en Wales, landen die wel op slot gingen, bedroeg de oversterfte in het tweede kwartaal bijvoorbeeld 54.798, op een bevolking van 59,5 miljoen mensen. De oversterfte in Engeland en Wales lag dus relatief gezien een stuk hoger dan in Wit-Rusland.

Voor mensen die beweren dat lockdowns noodzakelijk zijn om massale sterfte als gevolg van de coronapandemie te voorkomen, vormt Wit-Rusland een groot probleem. Ondanks de beperkte maatregelen in Wit-Rusland was de sterfte daar – ook relatief bekeken – lager dan in Engeland en Wales,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: