Tirannieke Luiheid van het denken | Door Matthias Rohl | KenFM.de

tirannieke-luiheid-van-het-denken-|-door-matthias-rohl-|-kenfm.de

21-12-20 04:08:00,

In zijn poging om „samenzweringstheorieën“ te verwerpen, buigt de literatuurwetenschapper Joseph Vogl zich zelf om de theorieën te verwarren.

Een standpunt van Matthias Rohl.

Het is schokkend wat er al maanden voor onze ogen gebeurt: De uitvoerende tak van een nerveuze staat valt steeds dieper in zijn zelfopgelegde gezagsval. Het bestendigen van de noodtoestand kan de flagrante tegenstrijdigheden van een beleid van maatregelen zonder bewijs nauwelijks verhullen. De staat speelt oorlog in vrede – tegen zijn eigen burgers; iedereen die vragen stelt wordt aan de kaak gesteld. Nu heeft de beroemde literatuurwetenschapper Joseph Vogl in een interview ook alle demonstraties tegen dit beleid van maatregelen verbannen naar het denkbeeldige rijk van het postfeitelijke. Wat is hier aan de hand? En hoe zou een intelligent alternatief er uitzien?

„Als je eenmaal de democratie moet beschermen, is het al geen democratie meer“ – Elfriede Jelinek (Babel, 2004).

„Elk spel heeft zijn regels. We moeten gewoon leren om ze te breken“ – Westworld (HBO, seizoen drie, aflevering twee, 2020).

Fritz Lang’s expressionistische meesterwerk Metropolis (1927) verbeeldt die dystopische wereld van de Nieuwe Donkere Tijd (1) – een donkere tijd die zijn visionaire schaduwen ver in ons heden werpt. In het verdwijnpunt van een filmisch geïnspireerde situationele analyse is bovendien die sociale utopische impuls te onderscheiden in de talloze motieven van de duurste film van de Weimarrepubliek: Opstand, uitbuiting, automatisering, dubbelganger, jaloezie, vervreemding, familieconflict, machinekracht, wraak, rijkdom (2). Langzaam maar zeker vermengt zich zo dystopische en utopische picturale kosmos – het spel van het licht verschijnt als een paradoxaal-filosofische collectivisering van de dromen (3).

Terwijl de rijken en machtigen zich overgeven aan hun luxueuze leven in de bovenstad, spannen de werkende slaven zich in de diepte van de aarde in voor hun onafwendbare ellende. Hoofduitbuiter Joh Fredersen ziet de arbeiders als niets anders dan laaggeplaatste personen, en uiteindelijk ontstaat er een massale opstand. In een belangrijke scène wordt gezegd:

„Joh Fredersen wil dat degenen in de diepte zichzelf in de fout zetten door geweld te gebruiken, zodat hij het recht krijgt om geweld tegen hen te gebruiken.“

Men is geneigd dit te lezen als de perfecte metaforische beschrijving van de huidige bestendiging van de noodtoestand door de uitvoerende macht,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: