We Science Deniers | Door Roberto J. De Lapuente | KenFM.de

we-science-deniers-|-door-roberto-j-de-lapuente-|-kenfm.de

21-12-20 04:07:00,

Een commentaar van Roberto J. De Lapuente.

De pandemie is als de klimaatverandering: je kunt niet zomaar wetenschappelijke bevindingen doordrukken – juist omdat de menselijke kosmos meer is dan kennis in de praktijk brengen. Maar dat kun je niet zeggen. Anders ben je een ontkenner.

Dus de zaak is aan het opruimen, we weten beetje bij beetje wat we moeten doen. Aan het begin van de pandemie was er niets bekend. Uien met kruidnagel waren ongeveer net zo’n veelbelovende maatregel tegen Corona als verplichte maskers, stand-offs of verbodsbepalingen voor bijeenkomsten. Nu hebben we een beter idee van hoe het virus werkt. Let wel, we denken – kennis is soms niet meer. En de zojuist genoemde maatregelen zijn geen absolute bescherming, maar verergering – meestal voor de mensen. Vaak genoeg vindt het virus nog steeds een weg. We wisten dat virussen zo zijn voor Corona.

Maar nu we weten hoe we het moeilijker kunnen maken voor het ding, moeten we die kennis gewoon radicaal toepassen. Overal. De hele tijd. Tuurlijk, toch? Hoe kan iemand het willen bestrijden? Sommigen doen het luidruchtig in de steegjes, anderen doen het verlegen in hun privéleven omdat ze de richtlijnen saboteren. Ondertussen dicteren ze het tegenovergestelde in microfoons of onderzoeksprotocollen. Het is makkelijker – en zelfreflectie ontbreekt sowieso al sinds mensenheugenis. Toch zitten degenen die het tegenovergestelde bevestigen in de woonkamer met vier vriendinnen, eten taart en drinken een glas Prosecco. In een notendop: wetenschappelijke bevindingen of niet, je bent gewoon niet gerationaliseerd. Waarom is dat? De verklaring is heel eenvoudig: omdat we menselijk zijn.

Stop gewoon met wat slecht voor ons is?

Je hoeft niet eens mooie voorbeelden te kiezen. We weten met grote zekerheid dat bijvoorbeeld roken niet bepaald gezonde bijwerkingen heeft. Het is hetzelfde met alcohol. Desalniettemin cultiveren we de consumptie van dergelijke stimulerende middelen. Niet alleen stiekem, zoals bij cannabis, maar heel open en ongegeneerd. Wanneer alcohol niet wordt verboden in openbare gelegenheden. Natuurlijk zijn er doe-het-zelvers die altijd wijzen op de schade die aan zichzelf en aan de gemeenschap wordt toegebracht – maar de redenen van de rede zijn alleen relevant als je in een verstandige bui bent.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: