Corona: Het afschaffen van het eigen oordeelsvermogen – Wakker Mens

corona:-het-afschaffen-van-het-eigen-oordeelsvermogen-–-wakker-mens

22-12-20 05:18:00,

Door Johannes Mosmann
(vertaling WM)

“Bisschoppen verspreiden samenzweringstheorieën” las ik laatst op Tagesschau.de(1)https://www.tagesschau.de/inland/verschwoerung-corona-101.html Dit is geen informatie, maar een waardeoordeel. De gevestigde media hebben blijkbaar de rol van verslaggeving ingeruild voor die van volksopvoeder. Ze vrezen dat mensen besmet kunnen raken met “verkeerde” meningen.

blankDeutschlandfunk legt uit: “Nepnieuws kan viraal gaan en is vaak veel besmettelijker dan betrouwbaar nieuws.”(2)https://www.deutschlandfunkkultur.de/infodemie-in-coronazeiten-wir-brauchen-ein-kontaktverbot.2165.de.html?dram:article_id=474480 daarom eist de culturele omroep: “We hebben een contactverbod nodig voor verkeerd nieuws”. Gelukkig hebben messenger diensten zoals WhatsApp “…al een begin gemaakt en zoiets als digitale contactbeperkingen ingevoerd.”

Google, Youtube en Facebook gaan nog verder, zoals de Süddeutsche Zeitung weet te melden: “Wanneer factcheckers zoals de onderzoeksorganisatie Correctiv of het Duitse persbureau dergelijke foute informatie identificeren, beïnvloedt dit de adviesalgoritmen van deze netwerken.”(3)https://www.sueddeutsche.de/digital/coronavirus-verschwoerungstheorie-bill-gates-youtube-telegram-1.4904814 Onder “onjuiste berichtgeving” verstaat de Süddeutsche vooral het standpunt dat Bill Gates een “gezondheidsdictatorschap” wil vestigen. “Keer op keer gaat het tegen Microsoft oprichter Bill Gates in, wiens stichting een van de belangrijkste sponsoren is van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.“

Dankzij de juiste algoritmen kan dergelijke “onjuiste berichtgeving” nu alleen nog maar met veel moeite gevonden worden. Maar één ding baart de redacteuren van de Süddeutsche Zeitung nog steeds grote zorgen: “De meeste mensen die dergelijke video’ s willen bekijken zijn al lang overgestapt op app-diensten zoals Telegram. Daar sturen de gebruikers elkaar direct de links door en de algoritmen van de social media platforms spelen dan geen rol meer.”(4)https://www.sueddeutsche.de/digital/coronavirus-verschwoerungstheorie-bill-gates-youtube-telegram-1.4904814 Hoe kun je dit “probleem” oplossen, hoe kan voorkomen worden dat persoon A aan een persoon B rechtstreeks een “verkeerde mening” doorgeeft?

Christian Drosten(5)De Duitse van Dissel heeft hier een idee voor. De populairste “Corona expert” van Duitsland ondertekende hiervoor online een petitie waarmee de grote tech-bedrijven worden opgeroepen om automatisch de waarheid te sturen naar iedereen die contact heeft gehad met een “onjuist bericht” (of mening). De mensheid heeft niet alleen te maken met een “covid-19 pandemie”, maar ook met een “wereldwijde Infodemie.“(6)https://secure.avaaz.org/campaign/de/health_disinfo_letter/

De coronacrisis legt een veel diepere en gevaarlijkere crisis bloot, namelijk het feit dat het vrije oordeelsvermogen gezien wordt als een potentieel risico.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: