Grote klap voor de ‘Energiewende’ nu Duitse topeconoom aantoont dat dit plan nooit kan werken! – Climategate Klimaat

grote-klap-voor-de-‘energiewende’-nu-duitse-topeconoom-aantoont-dat-dit-plan-nooit-kan-werken!-–-climategate-klimaat

24-12-20 08:54:00,

Hans-Werner Sinn. Schermafbeelding.

Uit de oude doos, maar nog steeds actueel.

Auteur: Pierre Gosselin (Duitsland).

Vertaling: Martien de Wit.

De ooit zo bejubelde ‘Energiewende’ (transitie naar groene energie) van Duitsland heeft van één van de topeconomen van het land, prof. dr. Hans-Werner Sinn, een zware onvoldoende gekregen.

Enkele jaren geleden (2017) gaf de gerenommeerde economieprofessor een presentatie onder de naam “Hoeveel wiebelstroom kan het elektriciteitsnet opnemen?” voor een volgepakt publiek in München.

De basis van zijn presentatie was een publicatie in de European Economic Review: Buffering volatility, A study on the limits of Germany’s energy revolution. (Opslag van wiebelstroom, een studie over de grenzen van de Duitse energierevolutie.)

Groene ‘energie-desillusie’

Samengevat, beweert Sinn dat het onrealistisch is om te geloven dat Duitsland zichzelf van energie kan voorzien met alleen wind en zon vanwege de enorme wisselvalligheid/onbetrouwbaarheid van het aanbod en dat het op zich al een enorme uitdaging is om kolen, olie en gas te vervangen, alleen al voor de productie van elektriciteit. Kolen, olie en gas voor elektriciteitsproductie vormen slechts een kleine 12,8% van de totale Duitse energievraag. Hij zegt:

Voor de rest kun je er wel over dromen, maar je kunt het niet realiseren. […] Het was vanaf het begin al een desillusie en het is belangrijk dat dit heel duidelijk wordt gemaakt.”

Sinn laat zien hoe instabiel de wind- en zonne-energie in Duitsland zijn, met als voorbeeld 2014. Op dat moment had Duitsland iets meer dan 24.000 turbines geïnstalleerd met een totaal nominaal vermogen van bijna 36 gigawatt:

Maar die turbines leverden gemiddeld slechts 5,85 gigawatt, ruim onder de 20%.

‘Kost een afschuwelijke som geld’

De cijfers zijn nog gruwelijker voor zonneparken, die ’s nachts natuurlijk helemaal niet werken:

In 2014 werd in Duitsland 37,34 gigawatt aan nominaal zonnevermogen geïnstalleerd. De geleverde hoeveelheid was echter slechts een tiende van die hoeveelheid, een gemiddelde van 3,70 gigawatt. Wat het wel doet, zegt Sinn:

Het kost een afschuwelijke som geld, vermindert de levensstandaard en verpest het landschap. Dat kan gewoon niet!’

Sinn’s resultaten zijn een grote klap voor de voorstanders van de Duitse Energiewende en voor het idee dat die schoon,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: