Polen komt met wet tegen censuur door social media! Boetes tot 1,8 miljoen euro

polen-komt-met-wet-tegen-censuur-door-social-media!-boetes-tot-1,8-miljoen-euro

27-12-20 10:49:00,

Homepagina » Buitenland » Polen komt met wet tegen censuur door social media! Boetes tot 1,8 miljoen euro

Foto: Zbigniew Ziobro (CC0)

in Buitenland
26 december 2020 16:00

Censuur op social media is sinds het begin van de coronacrisis schering en inslag. Zelfs Nederlandse volksvertegenwoordigers hebben er nu mee te maken. Donderdag kwam Tweede Kamerlid Wybren van Haga (FVD) tot de ontdekking dat zijn LinkedIn-account verwijderd was. Dat was volgens het bedrijf, dat eigendom is van Microsoft, gebeurd in verband met ‘de verspreiding van valse inhoud’. Zo had hij geschreven dat mondkapjes niet werken, dat de coronamaatregelen niet proportioneel zijn en dat de IFR (infection fatality rate) van Covid-19 is vastgesteld op 0,23 procent. “Orwelliaans,” reageerde hij.

Van Haga is erg kritisch op de beslissing van LinkedIn: “Het patent op de waarheid zou niet bij een bedrijf of de overheid moeten liggen. Hiermee wordt de discussie onmogelijk gemaakt. Ik had gehoopt dat ik als Kamerlid gevrijwaard zou blijven van censuur van techbedrijven die steeds machtiger worden.”

Polen wil nu iets gaan doen tegen die toenemende macht van Big Tech. Social mediabedrijven die berichten verwijderen, kunnen dankzij een nieuwe Poolse wet een boete tot wel 1,8 miljoen euro krijgen. Internetgebruikers zijn blij met de nieuwe wet.

Speciale rechtbank

Een social mediabedrijf dat een bericht of account verwijdert dat niet in strijd is met de Poolse wet kan beboet worden, zo kondigde minister van Justitie Zbigniew Ziobro aan tijdens een persconferentie.

Hij zei ook dat er een speciale rechtbank wordt opgetuigd die de vrijheid van meningsuiting moet gaan beschermen. Mensen die het slachtoffer zijn geworden van censuur kunnen bij deze rechtbank hun beklag doen. Als de rechtbank de gebruiker in het gelijk stelt en bijvoorbeeld Facebook of Twitter onderneemt geen stappen, kan er een boete tot 1,8 miljoen euro opgelegd worden.

“De social mediagebruiker moet het gevoel hebben dat zijn of haar rechten beschermd zijn. Er mag geen sprake zijn van censuur. Vrijheid van meningsuiting is de kern van democratie,” zei de minister.

[RT, Poland In]

5
86
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je deze informatie belangrijk?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: