Corona: Sterk oversterfte onder migranten in Zweden – Frontnieuws

corona:-sterk-oversterfte-onder-migranten-in-zweden-–-frontnieuws

28-12-20 08:11:00,
“Kwetsbaar gebied” Rosengårds © ArquiWHAT  (CC BY-SA 3.0)
In een Zweeds debatartikel, ondertekend door negen mensen met een achtergrond in onder andere de geneeskunde, wordt ingegaan op het werkgebied van de volksgezondheid in Zweden en wordt gesteld dat dit moet gebeuren zonder de ogen te sluiten voor hoe de werkelijkheid eruitziet. In de tekst staat dat de overmatige sterfte tijdens de pandemie in Zweden zich onder bepaalde immigrantengroepen heeft vermenigvuldigd, terwijl deze voor autochtone mensen onveranderd is gebleven en zelfs enigszins is afgenomen.

Het feit dat immigranten oververtegenwoordigd zijn in termen van zowel geïnfecteerden als Covid-19 overledenen is al sinds het begin van het jaar bekend – toen werden de Somaliërs specifiek genoemd als een extra getroffen groep, meldt Samnytt.

Dit werd later bevestigd door de staatsepidemieloog Anders Tegnell, die in april verklaarde dat er een oververtegenwoordiging was van patiënten die in andere landen zijn geboren, met name in Somalië, Irak en Syrië. De reden hiervoor werd toen beschouwd als zogenaamde sociaal-economische redenen.

Begin december zei Tegnell in een interview met SVT Aktuellt dat een van de redenen waarom Zweden zich zo sterk onderscheidt in het aantal geïnfecteerden en doden in vergelijking met de buurlanden, het hoge aantal immigranten is. Dit was iets waar hij zich later voor moest excuseren, toen de reacties zoals verwacht waren, ook al veranderde hij in wezen niet zijn waarneming.

Een paar dagen later bevestigden deskundigen dat de uitspraak van Tegnell juist was. Ook de Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn heeft Tegnell gelijk gegeven.

Noodzaak van volksgezondheidswerk

In het debatartikel in Dagens Nyheter, dat zaterdag werd gepubliceerd, staat dat er grote verschillen zijn in de manier waarop de pandemie verschillende delen van het land, maar ook verschillende groepen heeft getroffen.

De oversterfte in Zweden is in maart en mei onder immigranten uit Syrië, Irak en Somalië in de leeftijd van 40-64 jaar met 220 procent toegenomen, en is tegelijkertijd met 1 procent gedaald (d.w.z. een lagere sterfte dan normaal) in dezelfde leeftijdsgroep onder mensen die in Zweden, de EU, de Scandinavische landen of Noord-Amerika zijn geboren.

Dit zou de behoefte aan werk op het gebied van de volksgezondheid moeten illustreren.

Goed gehandhaafde en beperkte immigratie

Het debatartikel wordt behandeld in een redactioneel artikel van Widar Andersson in Folkbladet die schrijft dat de situatie vergelijkbaar is met het virus “dat de deksel opheft van problemen die op zichzelf niet verborgen of onbekend waren,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: