Een gelukkig leven..?

een-gelukkig-leven.?

28-12-20 01:52:00,

x

x

Een gelukkig leven?

 2020 © Arend Zeevat | deze versie WantToKnow.nl/be

x

Arend Zeevat

Ongelukkig zijn.. Het is een bekend gegeven dat wanneer men zich ongelukkig voelt men er veel, zo niet alles aan wil doen om dat gevoel te beëindigen. Dit is voor velen een wijd open deur. In dit artikel wil ik echter door die wijd open deur eens een licht laten schijnen op wat geluk is. Is geluk simpelweg de afwezigheid van ongeluk brengende factoren en/of omstandigheden? Of is geluk misschien de aanwezigheid van alles dat je nodig hebt, vooral innerlijk, om een vervullend leven te leiden? Wat dus inhoudt dat men vervulling vindt in het leren bemeesteren van een soms eindeloze stroom onvrij makende verlangens.

Hoewel velen het anders zullen ervaren, is in mijn beleving geluk dus niet afhankelijk van uiterlijke omstandigheden. Hoewel uiterlijke omstandigheden wel aan een gelukservaring bij kunnen dragen, zijn ze er niet fundamenteel voorwaardelijk voor. Door onze innerlijke opmaak scheppen we immers de spiegel van die uiterlijke omstandigheden.

“Het is voor ons belangrijk om goede gedachten te hebben,
want wij worden wat wij denken.”

Gautama Boeddha

Onvrijheid
Dat het hebben van onbedwingbare en soms niet te vervullen verlangens onvrij maakt, laat het emotionele leven van mensen overduidelijk zien. Zeker in een tijd waarin toenemende vrijheidsbeperkingen alom worden opgelegd worden mensen geconfronteerd met de aard en het onvrij makende wezen van hun verlangens. We kunnen immers niet meer in uitbundigheid doen wat we gewend waren te doen, zoals mateloos consumeren, afleiding van wezenlijke zaken zoeken en verstrooiing vinden in de carrousel van brood en spelen. Kortom ons illusionaire gevoel van uiterlijke vrijheid uitleven.

Verlangens zijn een drijfveer om zichzelf in de maatschappij te manifesteren. Zij drijven tot het in actie komen om de verlangens te bevredigen, gepaard gaand met een dwangmatige gerichtheid op het als bevrediging ervaren resultaat. Het is deze dwangmatige gerichtheid op een bevredigend resultaat die er ervoor zorgt dat men zichzelf in een innerlijke gevangenis plaatst. Zonder dit veelal zelf bewust te beseffen. Dit leidt veelal tot het leven met een dubbele agenda, wat kan leiden tot op een onbewust verholen wijze te willen krijgen wat men verlangt. De dubbele agenda verbergen achter een mooi innemend masker kan daarbij tot de standaard methodes behoren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: