“Met deze gebrekkige definitie van antisemitisme schakelt Groot-Brittannië de academische vrijheid uit” – BDS Nederland

“met-deze-gebrekkige-definitie-van-antisemitisme-schakelt-groot-brittannie-de-academische-vrijheid-uit”-–-bds-nederland

29-12-20 08:56:00,

Sai Englert voor middleeasteye.net

Door universiteiten te dwingen de problematische IHRA-definitie over te nemen, wil de regering de Palestijnse solidariteitsbeweging criminaliseren en burgerlijke vrijheden terugdraaien.

Britse minister van Onderwijs Gavin Williamson verlaat Downing Street in Londen op 30 september (AFP)

In oktober gaf de Britse onderwijssecretaris Gavin Williamson de universiteiten in het land de opdracht de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) over te nemen. Ze moeten dit voor de Kerst doen, of ze worden geconfronteerd met sancties van de overheid.

Bedenk dat toen de Tories in 2015 de Counter-Terrorism and Security Act aannamen, ze financieringsorganen mobiliseerden om Prevent te implementeren op scholen, universiteiten en in de liefdadigheidssector. Het verzet van campagnevoerders, studenten en academici tegen deze aanval op de vrijheid van meningsuiting, burgerlijke vrijheden en academische vrijheid was aan dovemansoren gericht.

De vergelijking lijkt misschien verrassend, maar de parallellen zijn opvallend. De goedkeuring van de IHRA-definitie zal weinig doen voor de strijd tegen antisemitisme – de kans bestaat zelfs dat het het vermogen van antiracistische campagnevoerders om effectief terug te vechten zal schaden – terwijl het zich in plaats daarvan richt op Palestijnse activisten en de oppositie tegen het zionisme delegitimeert.

Beperken van kritiek op Israël

De niet-wettelijk bindende werkdefinitie van de IHRA – dat wordt vaak vergeten, maar het werpt een belangrijk licht op de aard ervan – is buitengewoon vaag en beschrijft antisemitisme als “een bepaalde perceptie van joden, die kan worden uitgedrukt als haat tegen joden”. Het gevaar schuilt in de 11 begeleidende voorbeelden, zoals “beweren dat het bestaan van de staat Israël een racistische onderneming is” of “dubbele maatstaven toepassen door er een gedrag van te eisen dat niet verwacht of geëist wordt van een andere democratische natie ”.

Dit is een buitengewone definitie van antisemitisme, waarmee wordt gepoogd specifieke limieten op te leggen aan de discussie over het zionisme en de misdaden van Israël in Palestina. Voor de miljoenen Palestijnen die zijn verdreven tijdens de oprichting van Israël in 1948, belegerd zijn in Gaza of onder militaire bezetting op de Westelijke Jordaanoever leven, of voor degenen die binnen de grenzen van Israël leven en het doelwit zijn van meer dan 65 discriminerende wetten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: