De slimme meter wordt opgedrongen wanneer het TF-signaal verdwijnt per 1 juli 2021

de-slimme-meter-wordt-opgedrongen-wanneer-het-tf-signaal-verdwijnt-per-1-juli-2021

30-12-20 09:49:00,

                                     De draaischijfmeter (links) en de slimme energiemeter (rechts).

Per 1 juli 2021 zetten de netbeheerders landelijk het TF-signaal* (toonfrequent-signaal) uit. Dit signaal maakt dubbeltarief ( normaal tarief/daltarief) mogelijk, maar is een verouderde en kostbare techniek. Er zijn nieuwere en betere manieren om te schakelen tussen verschillende tarieven, zoals de slimme meter.

*TF (toonfrequent)-signaal is een verouderde kostbare techniek om dubbeltarief mogelijk te maken. Per 1 juli 2021 zetten de netbeheerders dan ook landelijk het TF-signaal uit. Er zijn namelijk nieuwere en volgens de netbeheerders betere manieren om te schakelen tussen de verschillende tarieven, namelijk de slimme meter.

Mogelijkheden tot 1 juli 2021 van het toonfrequent-signaal (TF-signaal)
Met het toonfrequent-signaal worden elektrische pulsen over de elektriciteitskabels gestuurd. Deze pulsen kun je zien als een ‘seintje’ en worden ontvangen door TF-ontvangers. Als de puls binnenkomt, krijgt de TF-ontvanger een seintje om te schakelen. Van aan naar uit of andersom. Van bijvoorbeeld van:
-normaal tarief naar daltarief (van dag- naar nachtstroom) en andersom;
-van inschakelen naar de elektrische boiler en andere o.a. tuinverlichting.

Wat is dubbeltarief?
Een elektriciteitsmeter met twee (lopende) telwerken (dubbele meter), kan gebruik maken van het dubbeltarief. Deze meter maakt namelijk onderscheid in de registratie tussen normaal- uren en dal-uren. Tijdens de dal-uren wordt er een ander tarief betaalt (daltarief) dan tijdens de normaal-uren (normaaltarief). Het daltarief is goedkoper dan het normaaltarief. Door je stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de daluren, kun je dus voordeel hebben. Daluren kunnen zijn:
-’s nachts;
-in het weekend;
-tijdens feestdagen.

TF-signaal uit
Door het uitzetten van het TF-signaal zullen traditionele en niet-slimme digitale meters na 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen de twee tarieven. Naast het dubbeltarief wordt het TF-signaal ook gebruikt voor andere toepassingen zoals het in- en uitschakelen van boilers. Na 1 juli 2021 is gebruikmaken van het dubbeltarief alleen nog mogelijk met een slimme meter. De traditionele en niet-slimme digitale meters zullen namelijk geen signaal ontvangen om van tarief te wisselen.

Daarom gaan netbeheerders het TF-signaal stapsgewijs uitschakelen, met toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Niet-slimme meters kunnen hierdoor op een gegeven moment geen onderscheid meer maken tussen stroom die je verbruikt in daluren of piekuren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: