Vind elkaar en zoek elkaar op. Vooral binnen fietsafstand! – Transitieweb

vind-elkaar-en-zoek-elkaar-op.-vooral-binnen-fietsafstand!-–-transitieweb

30-12-20 08:05:00,

Vind elkaar binnen fietsafstand
In Frankrijk, Nederland en België werd onlangs het dragen van mondmaskers op straat in sommige gebieden van het land verplicht gesteld. In Frankrijk gold dat voor bepaalde wijken van Marseille en Parijs, en in Nederland in winkelgebieden van Amsterdam en Rotterdam.

In België is de hele provincie Antwerpen tot ‘oranje zone’ verklaard en is er zelfs een avondklok ingesteld.

“De laatste keer dat dit gebeurde, was in de oorlog. Toen droeg de Duitse bezetter ons dit op. En nu doen we het zelf!” mompelde een Antwerpse kennis van me boos en verbaasd toen ik hem hierover sprak in zijn woonplaats.

Wie schetst mijn verbazing dat ik ook in het Belgische Luik mensen zag rondlopen met mondmaskers om. Maar ook in diverse dorpen en stadjes in Frankrijk buiten Parijs zag ik dit verschijnsel, alsmede in mijn eigen woonplaats Utrecht.

Wanneer ik eind augustus met mijn Nederlandse reisgezel boodschappen doe op de markt in een leuk stadje in Zuid Frankrijk, zijn we zelfs de enigen die geen mondmaskers dragen, terwijl het hier op straat niet verplicht is.

Ik voel me er hoogst ongemakkelijk bij en kijk ernaar alsof ik in een vreemde werkelijkheid rondloop op deze grote, gezellige markt. Het vreemde is dat tegelijkertijd niemand in de cafés en op de terrassen een mondmasker draagt. Op het terras heerst kennelijke geen Covid-19? En twee meter verderop wel?

Ik drink een café noir op een kleine terras dat uitzicht biedt op de levendige markt. Op nog geen halve meter naast me drinkt een oudere man zijn koffie. Hij draagt geen masque, maar naast de asbak op zijn tafeltje prijkt een zojuist aangeschafte doos met mondmaskers waarop met koeienletters staat non medicinal. Snap jij het nog?

In de bestseller De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, had ik gelezen dat oorlogen niet ontstaan omdat mensen klakkeloos bevelen opvolgen, dus door hun gehoorzaamheid (aan autoriteiten), maar door hun conformisme, dus door ‘het erbij willen horen’.

Hier wil ik niet bij horen en mijn reisgezellin gelukkig ook niet. Ik koop nog een streng knoflook en een vers stokbrood en we gaan snel terug naar onze auto.

Schep je eigen ‘coronavirje’ zone

Wanneer je deze column leest,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: