Wat Pfizer/BioNTech ons niet vertelt over het nieuwe mRNA COVID-19 vaccin — Sott.net

wat-pfizer/biontech-ons-niet-vertelt-over-het-nieuwe-mrna-covid-19-vaccin-—-sott.net

30-12-20 08:15:00,

vaccin pfizer BioNTech

© Joel Saget / AFP

Vanaf het begin van mijn studie geneeskunde las ik alles wat ik kon lezen over mijn vak, maar ook over aanverwante onderwerpen. Dat doe ik nog steeds, al was het maar omdat ik erg graag lees, en tot op de dag van vandaag nog lang niet uitgeleerd en uitgelezen ben. Gaandeweg heb ik, aanvankelijk tot mijn verbazing, geleerd dat veel van mijn collega’s dat niet doen, en zich beperken tot de verplichte bijscholingen en (soms) het lezen van de richtlijnen. Daarvoor zijn meerdere redenen te bedenken die ik hier niet zal noemen.

Het valt echter ook niet mee om de medische literatuur bij te houden, alleen al gezien het enorme aantal artikelen dat dagelijks verschijnt. Om van deze medische literatuur dan ook nog het kaf van het koren te scheiden is een opgave van formaat. Het lezen van de verslagen van wetenschappelijk onderzoek zelf – in vergelijking met lezen van reviews en case-reports – is al helemaal een crime, aangezien het erg veel tijd en inspanning kost om zich tenminste een globaal oordeel te vormen over de gebruikte methodologie en de statistiek, en te kunnen beoordelen of het onderzoek goed is uitgevoerd.

En toch is dat wat ik hier, opnieuw, zal proberen te doen. Het gaat natuurlijk om de publicatie over het vaccin tegen het SARS-CoV-2 virus van Pfizer/BioNTech, dat op 10 december online werd gepubliceerd op de website van de New England Journal of Medicine.

“Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine.”

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577?query=featured_home

Dit vaccin van Pfizer/BioNTech tegen het SARS-CoV-2 virus wordt waarschijnlijk op maandag 21 december 2020 goedgekeurd door de European Medicines Agency, en zal dan het eerste vaccin zijn dat in Nederland wordt gebruikt tegen dit virus. Er wordt veel van verwacht, hoewel er tot deze publicatie alleen kon worden gevaren op de persberichten van de fabrikant zelf, over het algemeen niet de meest betrouwbare bron van wetenschappelijke informatie.

Het is goed om alle feiten en data nog eens rustig op een rij te zetten, om te bezien wat nu wel bekend is van dit vaccin, maar vooral ook wat er nog niet bekend is.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: