Hoogste oversterfte sinds Tweede Wereldoorlog? ‘Puur fake news’

hoogste-oversterfte-sinds-tweede-wereldoorlog?-‘puur-fake-news’

31-12-20 11:11:00,

Homepagina » Binnenland » Hoogste oversterfte sinds Tweede Wereldoorlog? ‘Puur fake news’

Foto: CC0

in Binnenland
31 december 2020 06:00

Dinsdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er in Nederland dit jaar 13.000 mensen meer zijn overleden dan verwacht. Volgens het CBS was de zogenoemde oversterfte sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog. De oversterfte is grotendeels het gevolg van het coronavirus, berichtte de NOS. In totaal overleden tot en met 20 december 162.000 mensen.

Volgens Forum voor Democratie zijn de cijfers die het CBS heeft gepubliceerd misleidend. “Gecorrigeerd voor de relatieve ondersterfte in 2019, de groei van de bevolking en de vergrijzing is er nauwelijks oversterfte geweest in 2020,” becijferden Thierry Baudet en Freek Jansen.

Het tweetal concludeert: “Afgaand op de cijfers moeten we concluderen dat corona – gelukkig – veel minder gevaarlijk is dan regering en mainstream media ons willen doen geloven.”

Er is dus niets uitzonderlijks aan de hand

Jaarlijks sterven er gemiddeld 8500 mensen aan griep. In 2019 was de griep echter uitzonderlijk mild en dit jaar was influenza vrijwel nergens te bekennen. De meeste mensen die in het griepseizoen van 2019-2020 normaal gesproken zouden zijn gestorven aan griep, overleden nu aan corona.

“Precies de ‘oversterfte’ van het CBS,” aldus Baudet en Jansen. “Er is dus niets uitzonderlijks aan de hand. De paniek over corona is volstrekt overtrokken. Regering en mainstream media zaaien paniek zonder gegronde reden. Hoewel de door hen gehanteerde cijfers strikt genomen kloppen, worden ze niet in perspectief geplaatst, waardoor ze een misleidend beeld schetsen. Hun angstberichten zijn dus puur fake news.”

Balans: 0

Verschillende FVD-politici mengen zich in de discussie. Angstberichten over de coronasterfte van de regering en media zijn ernstig misleidend. Het is een naar virus, maar we moeten wel naar de feiten blijven kijken,” stelt Statenlid Joyce Vastenhouw.

Politicus Ralf Dekker voegt toe: “Geen paniek! Hier wordt duidelijk uitgelegd hoe je naar de 13.000 oversterfte in 2020 moet kijken.” En Arjan de Kok, fractievoorzitter van FVD in Gelderland, schrijft: “Volgens het CBS zouden dit jaar 13.000 mensen méér zijn gestorven ‘dan normaal’. Maar wanneer ‘normaal’ het normale percentage is van de (vergrijzende) bevolking,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: