Kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven. Een belofte of een groot gevaar?

kunstmatige-intelligentie-in-het-dagelijks-leven.-een-belofte-of-een-groot-gevaar?

02-01-21 07:02:00,

Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) is het vermogen van een computer-programma of machine om te denken, te leren en beslissingen te maken. Artificial intelligence staat voor kunstmatige intelligentie. In tegenstelling tot de natuur, wordt de intelligentie ‘kunstmatig’ en dus door de mens gemaakt.  Het is een concept waarbij computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is.

Is artificial intelligence (AI) een kans of bedreiging?
Nemen robots de wereld over? Het dagelijks gebruik in 2021 maakt reeds op verschillende fronten gebruik van artificial intelligence (AI). De volgende voorbeelden van AI in 2021 zijn:
-Het ‘taggen’ van vrienden via gezichtsherkenning op social media;
-Het praten met chatbots via een website. Deze virtuele medewerker ‘helpt’ op websites bij het beantwoorden van veelgestelde klantvragen;
-Het navigatiesysteem in de auto;
-Het gesprek dat je voert met Google assistent;
-De suggestie die o.a. Netflix doet op basis van persoonlijke voorkeuren en al eerder bekeken televisieseries of films;
-Spamrobots. De meeste spam die via contactformulieren verzonden worden, is ingevuld door spamrobots die op geautomatiseerde wijze honderden of duizenden formulieren per uur opzoeken en invullen met spamberichten;
-Robotverslaggevers in de media;
-Alle testen met de zelfrijdende auto*.

*Test met de zelfrijdende auto
Dat het behoorlijk mis gaan met AI blijkt in 2016 tijdens het testen waar de Amerikaan Joshua Brown in zijn Tesla in de autopilot-stand door de staat Florida. Brown noemde zijn auto liefkozend Tessy. De auto is uitgerust met diverse sensoren die objecten detecteren en zo de chauffeur ondersteunen bij het rijden. Maar hoe high-tech het voertuig ook is, Tessy mist die dag een belangrijk detail. Mogelijk door invloed van de zon signaleert het systeem de aanhanger van een vrachtwagen niet die van de andere zijde tegemoet komt rijden en de weg oversteekt. Brown overleeft de klap niet.

Kunnen we hetzelfde als in China verwachten?
De Chinese overheid heeft 5G uitgerold tevens als bewakingsinfrastructuur om met kunstmatige intelligentie burgers te kunnen ‘tracken’, herkennen en beoordelen. Dit bewakingssysteem is in 2021 drastisch uitgebreid. Ook in Nederland is men volop bezig om zogenaamde “Smart Cities” uit te rollen. Gaan we China achterna en ook mensen digitaal tracken?

Huawei testte camerasysteem dat Oeigoeren herkent en Chinese overheid kan inlichten tippen
In 2018 werkte Huawei met het gezichtsherkenningsbedrijf Megvii* aan een camerasysteem dat met behulp van kunstmatige intelligentie een Oeigoer** kan identificeren in een menigte.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: