WHO: grotere pandemie dan Covid komt er aan – Frontnieuws

who:-grotere-pandemie-dan-covid-komt-er-aan-–-frontnieuws

02-01-21 09:58:00,

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat er een ergere pandemie dan Covid ons zou kunnen te wachten staan en dat wat we tot nu toe in 2020 hebben gezien, “niet noodzakelijkerwijs de big one is”.

Met wereldwijde lockdowns, internationale ontmanteling van vrijheden, decimering van kleine bedrijven en de economie in het algemeen, is het moeilijk voor te stellen hoe het nog erger kan worden. Toch “voorspelt” de WHO dat dit heel goed het geval zou kunnen zijn.

Het hoofd van het WHO-noodprogramma, Dr. Mike Ryan, zei tijdens een mediale voorlichtingsbijeenkomst dat “deze pandemie zeer ernstig is geweest … het heeft elke uithoek van deze planeet getroffen. Maar dit is niet noodzakelijkerwijs de big one”.

“Dit is een wake-up call. We leren nu hoe we de dingen beter kunnen doen: wetenschap, logistiek, opleiding en bestuur, hoe we beter kunnen communiceren. Maar de planeet is kwetsbaar”, voegde Ryan eraan toe.

“We leven in een steeds complexere globale samenleving. Deze bedreigingen zullen blijven bestaan. Als er één ding is dat we uit deze pandemie moeten leren, met alle drama’s en verliezen van dien, dan is het wel dat we onze zaakjes op orde moeten krijgen. We moeten degenen die we hebben verloren, eren door elke dag beter te worden in wat we doen”, vervolgde hij.

Ryan verklaarde ook dat het virus ondanks het vaccin hardnekkig heersend zal worden en nooit meer zal verdwijnen.

“Het waarschijnlijke scenario is dat het virus een ander endemisch virus zal worden dat in zekere mate een bedreiging zal blijven”, aldus Ryan.

Professor David Heymann, de voorzitter van de strategische en technische adviesgroep voor infectieuze gevaren van de WHO, voegde eraan toe dat “het erop lijkt dat de toekomst van SARS-CoV-2 [Covid-19] endemisch zal worden, net als vier andere menselijke Coronavirussen, en zal blijven muteren terwijl het zich voortplant in menselijke cellen, vooral in gebieden met intensere toelating”.

Elders tijdens de briefing zei WHO-wetenschapper Dr. Soumya Swaminathan dat het uitrollen van vaccins niet betekent dat sociale afstandelijkheid of het dragen van een mondkapje kan verdwijnen.

“Ik geloof niet dat we het bewijs hebben voor een van de vaccins om er zeker van te zijn dat het zal voorkomen dat mensen de infectie krijgen en zullen daarom nog steeds in staat zijn om deze door te geven”,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: