Covid-vaccine kan slechts drie maanden immuniteit bieden – Frontnieuws

covid-vaccine-kan-slechts-drie-maanden-immuniteit-bieden-–-frontnieuws

04-01-21 06:54:00,
© Universal Studios, NBCUniversal (Public Domain)
Aanstaande vrijdag wordt ook in Nederland een begin gemaakt met massale vaccinatie in de hoop de Coronapandemie die de samenleving heeft verlamd te overwinnen. Uit studies blijkt echter dat de aangeboden vaccins slechts gedurende drie tot vier maanden bescherming bieden tegen infectie. Daarna loopt u het risico dat u de ziekte opnieuw krijgt of dat u zich opnieuw moet laten vaccineren, wordt onder meer door de Zweedse staatsmedia gemeld.

De Zweedse staatstelevisie heeft Matti Sällberg, hoogleraar en wetenschapper van vaccins aan het Karolinska Institutet, een aantal vragen van het publiek laten beantwoorden. Een kijker vraagt zich af of het waar is dat het vaccin slechts negen maanden lang immuniteit biedt.

Volgens Sällberg is het “geen slechte gok”, omdat men hoopt dat het vaccin tussen de zes en twaalf maanden bescherming biedt tegen infectie. Tegelijkertijd benadrukt hij dat de garantieperiode voor bescherming aanzienlijk korter is, namelijk slechts drie tot vier maanden.

Om die immuniteit te bereiken zijn ook dubbele vaccinaties nodig, één dosis is niet genoeg. De informatie geldt voor het door Moderna ontwikkelde vaccin, dat onlangs is goedgekeurd voor grootschalige vaccinatie in de EU en dus ook in Nederland.

Afhankelijk van hoe de corona zich gedraagt, kan het dus nodig zijn om elke jaar nieuwe massale vaccinatie te verrichten. Volgens Sällberg is het een verraderlijk virus.

Het is niet duidelijk of de vaccins van concurrerende leveranciers dezelfde, kortere of langere immuniteitsperiode hebben. Op dit moment kunnen degenen die zich willen laten vaccineren echter niet kiezen welke van de vaccins zij willen nemen. Volgens Sällberg is het niet eens zeker dat u het recht hebt om te weten welke van de vaccins u krijgt.

Een vervolgvraag waarop de professor commentaar geeft, is of er tests zijn uitgevoerd op de bijwerkingen voor mensen die zich herhaaldelijk hebben laten vaccineren. Het antwoord is dat dergelijke gegevens niet bestaan.

De onderzoeken die zijn gedaan om de vaccins snel op de markt te krijgen zijn, zowel wat betreft de werking als de bijwerkingen, gebaseerd op twee doses. Welke mogelijke verhoogde risico’s van bijwerkingen die het herhaaldelijk aanvullen van de immuniteitsbescherming met zich mee kan brengen, is op dit moment onduidelijk en volgens Sällberg is het iets dat moet worden onderzocht.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: