Dijkstra tijdens succesvol demoweekend: “Hoop dat politiemensen zelfdenkend vermogen terugkrijgen” – De Lange Mars Plus

dijkstra-tijdens-succesvol-demoweekend:-“hoop-dat-politiemensen-zelfdenkend-vermogen-terugkrijgen”-–-de-lange-mars-plus

04-01-21 05:25:00, Malieveld, 2 januari 2021

Zowel op zaterdag als zondag vinden dit weekeinde twee drukbezochte demonstraties plaats met duizenden bezoekers. Bevlogen sprekers staan op de podia in Den Haag, Malieveld en Haarlem. Een van die sprekers heet Abe Dijkstra, voormalig marechaussee.

Malieveld

Op het Haagse Malieveld zaterdag waait een gure wind en valt zelfs even wat regen. Dan alsof het zo moet zijn breekt het zonnetje door en verwarmt een paar duizend demonstranten. Zij luisteren onder anderen naar Willem Engel, Frank Ruesink, Mordechai Krispijn en Abe Dijkstra. De laatste is voormalig politie-agent die wanneer hij spreekt je niet anders kan dan luisteren. Hij laat zijn hart spreken. Hij zegt:”Laat dit het jaar van de vrijheid worden.” Hij herkent de overheid niet meer, waarvoor hij 21 jaar heeft gewerkt.

“Ik heb altijd geleerd onrecht te bestrijden, aldus de Fries, nu zie ik politie beleid uitvoeren dat niet meer de mijne is. Politie en BOA’s doen mee aan onmenselijke maatregelen.”

Gelukkig kent hij ook politiekorpsen die weigeren hieraan mee te doen, die noemt hij met trots.

Volgens Abe zei de politie in Raalte, dat de ME niet zou optreden en dat gebeurde ook niet. Dit geeft Dijkstra moed.

“Ik hoop dat steeds meer politiemensen hun zelfdenkend vermogen terugkrijgen. Ik wil iet in een land leven waar vrijheid niet meer mag.”

Duidelijk merkbaar is de emotie waarmee Abe Dijkstra dit deelt met de toehoorders. Zijn gevoelens van verontwaardiging en hoop wisselen zich af terwijl het publiek ademloos luistert.

Politiegeweld

De voormalig politieman vertelt dat vier politiemensen Thomas Post in elkaar geslagen hebben. Hij zegt de mensen Thomas niet te vergeten en dit zinloze politiegeweld. Hij vraagt hem een persoonlijk kaartje te sturen.

Daarna verzoekt hij om 1 minuut stilte voor alle mensen die door de maatregelen in problemen zijn gekomen. Voor kapotgemaakte ondernemers. Voor hen die zelfmoord hebben gepleegd. Een minuut doodse stilte voor alle slachtoffers. Even later is het indrukwekkend stil!

Ook staat Dijkstra nog even stil bij het politiegeweld tegen het gezin in Wijster waartegen zelfs agressieve politiehonden werden ingezet.

“De politie zou zich diep moeten schamen.” Hij vraagt aan de politie:”Waarom moeten jullie mensen intimideren?”

Dan moedigt hij hen aan niet meer bang te zijn voor de overheid,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: