Mondkapjes ‘beschadigen kinderen’: 68% ouders meldt alarmerende klachten

mondkapjes-‘beschadigen-kinderen’:-68%-ouders-meldt-alarmerende-klachten

05-01-21 09:45:00,

Homepagina » Buitenland » Mondkapjes ‘beschadigen kinderen’: 68% ouders meldt alarmerende klachten

in Buitenland
5 januari 2021 19:00

In Duitsland is het eerste grote onderzoek gedaan naar de gevolgen van het dragen van mondkapjes. Ruim 20.000 ouders vulden een vragenlijst in. Van de ouders meldde 68 procent fysieke en mentale gezondheidsproblemen als gevolg van mondkapjes. “Er is nog niets bekend over de eventuele bijwerkingen van de ‘alledaagse mondkapjes’ die de meeste kinderen dragen. Het is daarom belangrijk dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Steeds meer kinderen en jongvolwassenen klagen over het dragen van mondkapjes,” stellen de auteurs.

Ze besloten een register in het leven te roepen waar mensen bijwerkingen van mondmaskers kunnen melden. Op 20 oktober 2020 vroegen de auteurs aan 363 artsen om ouders, pedagogen en leraren te verwijzen naar dit register van de Universiteit van Witten en Herdecke.

Ze kregen een aantal vragen voorgeschoteld over mondkapjes; welk soort mondkapje zij of hun kinderen dragen, hoelang ze een mondkapje dragen, wat voor klachten ze hebben en wat ze van de coronamaatregelen vinden.

Kinderen droegen de mondkapjes gemiddeld 270 minuten per dag. Het viel op dat ouders (66,1%) ongeveer net zo vaak last hadden van klachten als kinderen (67,7%).

Duizenden kinderen

Zes dagen later, op 26 oktober, bleek het register door 20.353 mensen te zijn gebruikt. Zij hadden gegevens ingevuld over in totaal 25.930 kinderen. Ruim 68 procent van de ouders meldde alarmerende klachten als gevolg van de maskers. Het ging daarbij onder andere om irritatie (60%), hoofdpijn (53%), concentratieproblemen (50%), minder gelukkig voelen (49%), met tegenzin naar school gaan (44%), malaise (42%), leerproblemen (38%) en slaperigheid of vermoeidheid (37%).

Het lijkt erop dat duizenden kinderen lijden omdat ze een mondkapje moeten dragen, of hierdoor mogelijk zelfs last krijgen van gezondheidsproblemen, zeggen de onderzoekers. Ze voegen toe dat op basis van hun onderzoek een kostenbatenanalyse kan worden gemaakt. De studie heeft nog geen peer review ondergaan en is dus nog niet door vakgenoten van de auteurs beoordeeld.

[GreenMedInfo]

4.8
36
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: