De Jonge: Na vaccinatie niet terug naar normaal

de-jonge:-na-vaccinatie-niet-terug-naar-normaal

06-01-21 04:21:00,

Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0

in Mens en Dier
6 januari 2021 16:00

Eerst moesten we in lockdown om de curve af te vlakken. Nu zitten we in lockdown omdat het ‘niet goed gaat’ met de besmettingscijfers. Eerst kregen we te horen dat het coronavaccin de enige weg uit de crisis is. Nu blijkt dat ook een stuk genuanceerder te liggen. Kamerlid Wybren van Haga (FVD) vroeg minister Hugo de Jonge dinsdag tijdens het spoeddebat over corona bij welke vaccinatiegraad we uiteindelijk kunnen stoppen met de coronamaatregelen. “Is er een bepaald percentage van groepsimmuniteit waarbij de minister denkt: nou, daarbij kunnen we stoppen met al die maatregelen?”

“Algemeen wordt aangenomen dat dat bij zo’n 70% is. Maar stel je nou eens voor dat we met de Britse mutatie te maken krijgen, die een hogere eigenstandige reproductiefactor zou hebben, of die een opwaarts effect zou hebben op het reproductiegetal. Dan betekent dat dus ook dat je een hogere mate van immuniteit moet hebben opgebouwd in de samenleving om daadwerkelijk beschermd te zijn,” antwoordde De Jonge.

We zijn voorlopig echt nog niet voldoende beschermd met elkaar

Hij voegde toe dat het loslaten van de maatregelen ook afhankelijk is van de volgorde van vaccinatie, het tempo en de effectiviteit van vaccins.

Van Haga vroeg de minister of hij kan garanderen dat als die vaccinatiegraad op een bepaald niveau is, we kunnen stoppen met de mondkapjes, de 1,5 meter en de lockdown. De Jonge zei dat het helemaal loslaten van de maatregelen ‘echt nog wel een tijd gaat duren’. “We zijn voorlopig echt nog niet voldoende beschermd met elkaar. Maar misschien kunnen we een deel van de maatregelen al wel loslaten. En het meest wenkend perspectief dat we hebben voor het komende jaar, is dat dat ergens in de loop van het jaar natuurlijk gaat ontstaan.”

De Jonge voegde er gelijk aan toe dat alles heel sterk afhangt van de mate waarin op dat moment bijvoorbeeld mutaties de ronde doen die een hele snelle verspreiding hebben.

Zorgwekkend

Van Haga wees erop dat we nu al duizenden mutaties hebben en dat het dus heel goed kan zijn dat we de maatregelen in stand moeten houden en elke keer opnieuw moeten gaan vaccineren voor nieuwe mutaties,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: