De Duitse anti-BDS resolutie schendt het recht op vrije meningsuiting – BDS Nederland

de-duitse-anti-bds-resolutie-schendt-het-recht-op-vrije-meningsuiting-–-bds-nederland

11-01-21 09:02:00,

Door Adri Nieuwhof via ElectronicIntifada.net

Een protest in München vorig jaar tegen de Israëlische plannen om delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, roept op tot sancties tegen Israël. In 2019 veroordeelde het Duitse parlement de boycot-, desinvesterings- en sanctiebeweging als antisemitisch. Sachelle BabbarZUMA Press

Duitse culturele instellingen hebben kritiek geuit op de anti-boycot, desinvestering en sanctie resolutie van het Duitse parlement wegens het creëren van een juridisch grijs gebied en het ondermijnen van het recht op vrije meningsuiting.

De resolutie van 2019 spoort Duitse instellingen en openbare autoriteiten aan om financiering en faciliteiten te weigeren aan maatschappelijke organisaties die de BDS-beweging steunen.

Maar in december hekelden grote Duitse kunst- en academische instellingen de resolutie als “schadelijk voor de democratische openbare ruimte” en waarschuwden ze voor de negatieve impact ervan op de vrije uitwisseling van ideeën.

Dat leidde tot een onderzoek, ook in december, door de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag – een adviesorgaan van het federale parlement – dat tot een vergelijkbare conclusie kwam dat de anti-BDS-resolutie juridisch niet bindend is en het grondwettelijk beschermde recht op vrijheid van meningsuiting in Duitsland schendt.

VN-experts, de Arabische Liga, het Palestijnse maatschappelijk middenveld, kunstenaars en wetenschappers en Palestina solidariteits activisten hebben allemaal geprotesteerd tegen de Duitse anti-BDS-resolutie.

De culturele elite bemoeit zich ermee

Het Weltoffenheit GG 5.3-initiatief van december van de hoofden van de belangrijkste kunst- en academische instellingen van Duitsland – waaronder het Goethe-instituut, het Joods Museum Hohenems, het Humboldt-forum en het Centrum voor onderzoek naar antisemitisme aan de TU Berlin – zag de culturele elite van Duitsland toetreden tot de strijd.

Onder het initiatief verenigden de instellingen zich om te waarschuwen voor een giftig klimaat gecreëerd door de anti-BDS-resolutie die de vrijheid van meningsuiting belemmert.

Weltoffenheit vertaalt zich ruwweg als openheid van de wereld en GG 5.3 is een verwijzing naar de sectie van de Duitse grondwet over vrijheid van meningsuiting in de kunst en de academische wereld.

Tijdens een persconferentie op 11 december verklaarden de hoofden van de betrokken instellingen dat ze, als gevolg van de resolutie, in toenemende mate bang waren voor de gevolgen van het werken met artiesten of intellectuelen die pro-BDS zijn of als pro-BDS worden beschouwd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: