B’Tselem: Een regime van Joodse suprematie van Jordaan tot Middellandse Zee: Dit is apartheid – BDS Nederland

b’tselem:-een-regime-van-joodse-suprematie-van-jordaan-tot-middellandse-zee:-dit-is-apartheid-–-bds-nederland

12-01-21 08:46:00,

In een vandaag verschenen publicatie bevestigt Israëls grootste mensenrechtenorganisatie B’Tselem:  Van de rivier tot de zee, Israël is een apartheidsstaat. Hieronder de vertaling van de volledige verklaring.

Meer dan 14 miljoen mensen, waarvan ongeveer de helft Joden en de andere helft Palestijnen, leven onder één enkele heerschappij tussen de Jordaan en de Middellandse Zee. De algemene perceptie in het openbare, politieke, juridische en mediadiscours is dat op dit gebied twee afzonderlijke regimes naast elkaar opereren, gescheiden door de Groene Lijn. Eén regime, binnen de grenzen van de soevereine staat Israël, is een permanente democratie met een bevolking van ongeveer negen miljoen, allemaal Israëlische burgers. Het andere regime, in de gebieden die Israël in 1967 overnam, waarvan de uiteindelijke status zou moeten worden bepaald in toekomstige onderhandelingen, is een tijdelijke militaire bezetting die wordt opgelegd aan ongeveer vijf miljoen Palestijnse onderdanen.

In de loop van de tijd is het onderscheid tussen de twee regimes losgeraakt van de realiteit. Deze stand van zaken bestaat al meer dan 50 jaar – twee keer zo lang als de staat Israël zonder bestond. Honderdduizenden Joodse kolonisten wonen nu in permanente nederzettingen ten oosten van de Groene Lijn, alsof ze ten westen ervan zijn. Oost-Jeruzalem is officieel geannexeerd bij het soevereine grondgebied van Israël en de Westelijke Jordaanoever is in de praktijk geannexeerd. Het belangrijkste is dat het onderscheid het feit verdoezelt dat het hele gebied tussen de Middellandse Zee en de Jordaan is georganiseerd volgens één enkel principe: het bevorderen en versterken van de suprematie van de ene groep – Joden – boven de andere – Palestijnen. Dit alles leidt tot de conclusie dat dit geen twee parallelle regimes zijn die toevallig hetzelfde principe handhaven. Er is één regime dat het hele gebied en de mensen die er wonen regeert, gebaseerd op één organisatieprincipe.

Toen B’Tselem in 1989 werd opgericht, beperkten we ons mandaat tot de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en de Gazastrook, en zagen we af van het aanpakken van mensenrechten in de staat Israël die in 1948 werd opgericht, of van een alomvattende benadering van de hele gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee. Toch is de situatie veranderd. Het organisatieprincipe van het regime is de afgelopen jaren zichtbaar geworden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: