Na onrust in het Capitool: EU-commissaris roept op tot staatscontrole van het internet – Frontnieuws

na-onrust-in-het-capitool:-eu-commissaris-roept-op-tot-staatscontrole-van-het-internet-–-frontnieuws

12-01-21 09:00:00,

De Europese Commissaris voor de Interne Markt beschrijft de bestorming van het Amerikaanse congres als het “9/11 moment van sociale media” en roept de Verenigde Staten op om samen met de EU te werken aan meer beperkingen van de vrije meningsuiting op internet.

Thierry Breton, een voormalige Franse minister van Financiën, zegt dat door de Amerikaanse president Donald Trump het zwijgen op te leggen, na de onrust in het Capitool, technologiebedrijven “hun verantwoordelijkheid, plicht en middelen hebben erkend om de verspreiding van illegale online inhoud te voorkomen”, schrijft auteur Kurt Zindulka.

De EU-commissaris schrijft in Politico dat technologiebedrijven “hun verantwoordelijkheid jegens de samenleving niet langer kunnen verbergen met het argument dat zij alleen maar hostingdiensten leveren”.

De onrust in Washington is het bewijs dat een krachtige maar ongereguleerde digitale ruimte – die doet denken aan het Wilde Westen – een diepgaande invloed heeft op de fundamenten van onze moderne democratieën, verklaart Brenton.

De opstand van vorige week markeerde het hoogtepunt van jaren van haatzaaien, aanzetten tot geweld, desinformatie en destabilisatiestrategieën die zich zonder terughoudendheid over de bekende social netwerken mochten verspreiden, voegt hij eraan toe.

De eurocraat roep de nieuwe regering-Biden in de VS op om “de krachten te bundelen, als bondgenoten van de vrije wereld” om een ​​”nieuwe wereldwijde aanpak van online platforms” te bewerkstelligen.

Net zoals 9/11 een paradigmaverschuiving betekende voor de globale veiligheid, zijn we 20 jaar later getuige van een voor-en-na-rol van digitale platforms in onze democratie, zegt hij.

Na de terreuraanslagen van 11 september keurde het Amerikaanse Congres snel de Patriot Act goed, die de Amerikaanse veiligheidsagentschappen drastisch machtigde om mensen binnen en buiten het land te observeren.

De vergelijking van de onrust in het Capitool met 9/11 door de EU-commissaris weerspiegelt de woorden van de frauduleuze president Joe Biden, die zei over degenen die vorige week het gebouw binnengingen: “Het waren geen demonstranten – noem ze geen demonstranten. Ze waren een losbandige menigte, opstandelingen, binnenlandse terroristen“.

Breton wijst op twee voorgestelde EU-richtlijnen, de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act – die hij allebei persoonlijk heeft geholpen vorm te geven – als raamwerk voor het toezicht op online content.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: