Vlierbessen: onbekende besjes met een krachtige anti-virale werking – Inspirerend leven

vlierbessen:-onbekende-besjes-met-een-krachtige-anti-virale-werking-–-inspirerend-leven

14-01-21 01:39:00, Vlierbessen kun je immuunsysteem een boost geven.  Onze oma’s wisten dit al. Uit ervaring wisten ze dat een opkomende verkoudheid of griep in de winter prima bestreden kon worden met geconcentreerd vlierbessensap. Nu weten we dat vlierbessen een krachtige antivirale en antibacteriële werking bevat.

Heb je het over een goed werkend immuunsysteem, dan heb je het over vlierbessen.

Vlierbessen: donkerpaarse pareltjes

Ze groeien volop in het wild maar een echt bekende fruitsoort is het niet. Veel mensen zullen in de zomermaanden ongetwijfeld gedachteloos langs een volhangende struik lopen. Misschien jij ook?  Ik kwam er onlangs achter dat ik jaar na jaar een van de gezondste voedingsmiddelen die onze aarde in de zomer te bieden heeft voorbij ben gelopen. Maar ook producten gemaakt van vlierbessen zijn de moeite waard om in huis te hebben. Enne, mocht je in de zomer een mooie wandeling maken: een grote tas mee en plukken maar!

Vlierbessen behoren tot de gezondste voedingsmiddelen op aarde.

Vlierbessen zijn kleine, ronde besjes die in trossen bij elkaar groeien. Ze zijn donkerpaars van kleur. En in die mooie kleur zit heel veel goeds verscholen. Paarse fruit- en groentesoorten bevatten namelijk veel antioxidanten. Onderzoek (1) toont aan dat paars gekleurd fruit meer antioxidanten bevat dan andere kleuren, vooral de donkere varianten.

Catch them if you can

Antioxidanten zijn onmisbaar in een gezond lijf. Ze vangen vrije radicalen en maken ze onschadelijk. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen brengen aan cellen en weefsels. Ze zitten in tal van producten, vooral die van chemische oorsprong. Denk aan sigarettenrook, sterk bewerkte voeding, make-up maar ook bijvoorbeeld in alcohol.

Je kunt niet altijd voorkomen dat vrije radicalen je lichaam binnen komen. De lucht die we inademen bevat bijvoorbeeld fijnstof, wat zich in het lichaam vertaalt in een toename van vrije radicalen. Ook stress zorgt voor de vorming ervan. Zelfs zonneschijn zorgt voor een toename van vrije radicalen! Wel kan je doormiddel van gezonde voeding en voldoende beweging de stapeling vrije radicalen zo veel mogelijk minimaliseren. En antioxidanten spelen daar een belangrijke rol bij.

Antioxidanten zijn nodig om de slopende werking van vrije radicalen te verminderen

Vlierbessen; hoog op de ORAC lijst

Het bewijs dat vlierbessen volop antioxidanten bevatten is terug te vinden in de zogeheten ORAC-lijst (2).

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: