Doorbraak bij rechters wat betreft de zendmasten? Geen 5G en geen 6G? Na veel ellende eindelijk een lichtpuntje?

doorbraak-bij-rechters-wat-betreft-de-zendmasten?-geen-5g-en-geen-6g?-na-veel-ellende-eindelijk-een-lichtpuntje?

18-01-21 05:15:00,

De rechter bepaalde in Gelderland dat een zendmast voor mobiele communicatie zoals 4G en 5G niet zomaar mag worden geplaatst zonder te kijken naar bezwaren over gezondheidsrisico’s. Hoewel de overgrote meerderheid van Nederland er niet bij stil staat omdat het niet zichtbaar is, beweert een steeds groter wordende groep mensen, ernstige klachten te krijgen van elektromagnetische velden.

Zo ook een vrouw in het Gelderse Haarlo een kerkdorp tussen Borculo en Eibergen in de Achterhoekse  gemeente Berkelland, Gelderland. Daar wil de gemeente in 2017, een nieuwe zendmast plaatsen. 24 december 2020, heeft de rechter besloten dat de gemeente Berkelland moet meewegen, dat ook ver onder de stralingsnormen ’niet uitgesloten’ is dat er gezondheidsrisico’s zijn. „Geweldig nieuws”, reageert Wilma de Jong, die de rechtszaak heeft aangespannen.   Zij stelt onder meer dat ze” hoofdpijn krijgt, duizeligheid wordt, slaapproblemen krijgt en afasie-achtige klachten” te krijgen bij voor haar hoge blootstelling. „Ik kreeg woordvindproblemen. Wilde het ene woord zeggen, en het andere kwam eruit. Mensen proberen al tientallen jaren aandacht te vragen voor de gezondheidsklachten onder de huidige limieten, maar dat wordt steeds weggewuifd. Dit is een doorbraak aan het begin van 2021”.

Wilma is in 2012 de randstad ontvlucht om te ontsnappen aan stralingsbelasting en kwam in het stralingsarme Haarlo terecht, een klein dorpje in de Achterhoek. In 2017 werd duidelijk dat er een mast in Haarlo gepland was.

Drie hoogleraren
De auteur van het artikel in de Telegraaf, Jannes van Roermund, heeft drie hoogleraren bestuursrecht en omgevingsrecht geraadpleegd om te horen hoe zij naar deze uitspraak kijken. De drie hoogleraren zien in de uitspraak een koerswijziging.

Professor Chris Backes van de Universiteit Utrecht stelt: “Dat komt vooral door nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen. Waar voorheen werd gezegd dat er geen gezondheidsrisico’s lijken te zijn, zegt men nu: je kunt het niet helemaal uitsluiten.”

Professor Hanna Tolsma van de Rijksuniversiteit Groningen voegt daar het volgende aan toe: “Zo werd het criterium ’gevolgen van enige betekenis’ geïntroduceerd. Je moet dus echt iets in de melk te brokkelen hebben. Voor zover mij bekend is dit de eerste uitspraak waarin een rechtbank tot dit oordeel komt bij iemand op 650 meter van een zendmast.”

Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen stelt vervolgens: “Er zijn nieuwe ontwikkelingen en inzichten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: