Gelekt e-mail laat zien hoe de EU-autoriteit onder druk werd gezet om ondanks problemen het Covidvaccin goed te keuren – Frontnieuws

gelekt-e-mail-laat-zien-hoe-de-eu-autoriteit-onder-druk-werd-gezet-om-ondanks-problemen-het-covidvaccin-goed-te-keuren-–-frontnieuws

19-01-21 10:15:00,
© Marco Verch Professional / Flickr (CC BY 2.0
Uit de e-mailcorrespondentie tussen een EU-ambtenaar en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) blijkt dat de regelgever zich ongemakkelijk voelde bij het snel verwerken van een goedkeuring voor de Coronavaccins van Pfizer en Moderna, schrijft de Franse krant Le Monde.

Het EMA beweert echter dat de inhoud van de e-mails, die waren gelekt en gepubliceerd op Darkweb, was gewijzigd om het vertrouwen in het vaccin te ondermijnen, maar zonder in detail te beschrijven wat ze bedoelen. De autoriteit erkent echter aan de Franse krant dat de correspondentie een weerspiegeling is van “kwesties en discussies” die plaatsvonden voordat de vaccins werden goedgekeurd.

Het agentschap zegt dat ze niet kan specificeren welke documenten authentiek waren. Sommige van de discussies lijken minder vriendelijk te zijn geweest. Zo werd een conferentiegesprek met de Europese Commissie in een document van 19 november omschreven als “nogal gespannen, soms zelfs enigszins onaangename sfeer, die een idee geeft van wat het EMA kan verwachten als de verwachtingen niet worden ingelost, of die verwachtingen nu realistisch zijn of niet”. Het gesprek ging over het evaluatieproces van de vaccins.

Volgens de EMA-ambtenaar was er al een “duidelijke verwachting” dat de vaccins zouden worden goedgekeurd. Een dag later had dezelfde ambtenaar een dialoog met het Deense Geneesmiddelenbureau zijn verbazing uitgesproken over het feit dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, naar buiten was gekomen en had verklaard dat de vaccins van de twee farmaceutische bedrijven nog voor het nieuwe jaar groen licht konden krijgen.

Er zijn nog steeds problemen met beide, zegt de anonieme EMA-functionaris in de gelekte e-mail.

Verschil in kwaliteit

Volgens Le Mondre ging de e-mail vooral over details die EMA had met het vaccin van Pfizer. Er waren drie belangrijke punten van zorg voor de toezichthouder: sommige productielocaties waren niet geïnspecteerd, informatie over reeds geproduceerde vaccins voor commercieel gebruik ontbrak en, het belangrijkste, gegevens toonden aan dat er een kwaliteitsverschil was tussen het commercieel te verkopen vaccin en het vaccin dat tijdens de tests werd gebruikt.

Het EMA was van mening dat de massaproductie van het vaccin de zuiverheid van het RNA in het vaccin had verminderd. Ze waren bang dat minder rigoureuze productiemethoden het vaccin minder effectief en minder veilig zouden maken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: